Enerji ve çevre: alternatif enerji kaynaklarının incelenmesi-Energy and the environment: a review of alternative energy sources - Baykal, Tan (My University, 2010)
Özet İklim değisikleri insanoğlunun günümüzde karsılastığı en büyük sorunlardan biri olarak sayılmaktadır. Dünya’nın giderek artan enerji gereksinimleri küresel çevreyi tehlikeye atmaktadır. Ülkeler tarafından enerji üretmek için kullanılan fosilli yakıtlara olan bağımlılık, dünyanın iklimini tehdit etmektedir. Fosilli yakıtlar tarafından üretilen enerjinin kullanımının yarattığı olumsuz etkiler, dünya ülkelerinin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını gelistirmesi ve tesvik etmesinin gerekliliğini açıkça ortaya koymustur. Dünyanın geleceği, karbondioksitin azaltılması ve temiz güç ile sürdürülebilirlik üzerinde yoğunlasan alternatif enerjiye bağlıdır. Bu konular, çevresel olarak güvenli ve ekonomik olarak verimli olan alternatif enerji kaynaklarının gelistirilmesini ve kullanımını tesvik etmistir. Bu çalısma çesitli alternatif enerji kaynaklarını kapsayan verileri ve bu kaynakların uygulanması ile ilgili gelismeleri gözden geçirecektir. Abstract One of the greatest challenges facing humanity today has been identified as climate change. The world’s ever increasing energy requirements are endangering the global environment. The overall dependence on fossil fuels to generate power throughout the nations is threatening the climate across the planet. The negative effects created by the use of fossil fuel generated power have made it apparently clear that the nations of the world need to develop and promote clean and renewable energy sources. The future of the Earth is dependent on the reduction of carbon dioxide and alternative energy that focuses on clean power and sustainability. Together these issues have encouraged the development and the use of alternative energy that is environmentally safe and economically effective. This study presents and reviews data covering various alternative energy sources and the progress of their perspective applications.
Keywords: Alternatif Enerji, Yenilenebilir Enerji, Đklim Değisikliği, Sürdürülebilirlik, Çevresel Sorunlar.; Alternative Energy, Renewable Energy, Climate Change, Sustainability, Environmental Issues.