“Kitsch” kavramının reklam ve görsel tasarımdaki temsili ve konsümerizm bağlamında incelenmesi - Zayıdova, Aygün (My University, 2025)
Bu araştırma, kitsch kavramının tarihsel gelişimi, etimolojisi ve tasarım alanlarındaki yansımalarını irdeleyerek, reklam ve görsel tasarımdaki rolünü ele almaktadır. Jean Baudrillard, Thomas Kulka, Gillo Dorfles, Clement Greenberg, Domenico Quaranta ve Umberto Eco’nun eserleri gibi teorik kaynaklardan yararlanarak, kitschin sanatsal ve tüketim toplumu çerçevesindeki anlam dünyası analiz edilmiştir. Kitsch, genellikle sahte sanat ya da aşırı duygusallığa sahip gösteri unsurları olarak tanımlanan ve popüler kültürle yakından ilişkili bir kavram olduğu bilinmektedir. Kökeni 19. yüzyıl Almanya’sına dayanan bu kavram, zamanla reklamcılık, moda, sanat, mimari ve görsel tasarım gibi farklı alanlarda boy göstermiş ve tüketim toplumunun önemli bir parçası haline gelmiştir. Tüketimle doğrudan ilişkili olan kitsch, pazarlama stratejilerinde etkili bir unsur olarak kullanılmaktadır. Marka ve modayla olan bağlantısı incelendiğinde, kitschin popülerleşme süreci ile günlük tüketim alışkanlıklarına nasıl entegre edildiği de görülmektedir. Bu noktada Jean Baudrillard’ın hiper-gerçeklik kuramı ve tüketim nesneleri üzerine görüşleri kitschin reklam ve moda ile ilişkisini anlamakta yol gösterici olmuştur. Benzer şekilde, Clement Greenberg’in kitsch`i avangard sanat karşıtı olarak konumlandırması da ele alınmıştır. Viral reklamlar, kitsch`in reklam ve görsel tasarımdaki temsiliyetini anlamakta önemli bir yere sahiptir. Viral reklamlar, kitschin duygusal aşırılık ve kolay anlaşılabilir olma özelliklerinden faydalanarak yayılmaktadır. Sosyal medyada kitsch`in yansımaları incelendiğinde, Petra Cortright’ın WEBCAM (2007) projesi, popülerleşen makyaj akımları ve egzotikleştirilen görsel imgeler dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, Hindistan’da Nandhooty adında bir çocuğun makyaj videosunu örnek alan reels videolarının viral olması gibi örnekler incelenmiş ve kitsch`in sosyal medya aracılığıyla nasıl yeni bir form aldığı tartışılmıştır. Sonuç olarak, kitsch kavramının reklam ve görsel tasarım alanlarındaki kullanımı, tüketim toplumu içerisindeki yeri ve sosyal medya ile olan etkileşimi çeşitli teorik çerçevelerle ele alınmış ve kitschin evrimsel bir süreç içerisinde tüketim dünyasının bir parçası haline geldiği ortaya konmuştur.

This study examines the historical development, etymology, and reflections of the concept of kitsch in various design fields, focusing on its role in advertising and visual design. Drawing from theoretical sources such as the works of Jean Baudrillard, Thomas Kulka, Gillo Dorfles, Clement Greenberg, Domenico Quaranta, and Umberto Eco, the research analyzes the meaning of kitsch within the context of art and consumer society. Kitsch is widely recognized as a concept closely associated with popular culture, often defined as “fake art” or “display elements with excessive sentimentality.” Originating in 19th-century Germany, this concept has gradually appeared in various fields such as advertising, fashion, art, architecture, and visual design, becoming an essential component of consumer society. Closely linked to consumption, kitsch functions as an effective element in marketing strategies. Examining its connection to branding and fashion reveals how kitsch is integrated into daily consumption habits through its process of popularization. At this point, Jean Baudrillard’s theory of hyperreality and his views on consumer objects provide a guiding framework for understanding the relationship between kitsch, advertising, and fashion. Similarly, Clement Greenberg’s positioning of kitsch as an antithesis to avant-garde art is also analyzed. Viral advertising plays a significant role in understanding the representation of kitsch in advertising and visual design. Viral advertisements spread by utilizing kitsch’s characteristics of emotional excess and easy comprehensibility. When examining the reflections of kitsch on social media, projects such as Petra Cortright’s WEBCAM (2007), emerging makeup trends, and exoticized visual imagery stand out. In this context, examples such as the viral spread of reels videos inspired by the makeup video of an Indian child named Nandhooty are analyzed, discussing how kitsch has taken on a new form through social media. In conclusion, the study explores the use of the kitsch concept in advertising and visual design, its place within consumer society, and its interaction with social media through various theoretical frameworks, demonstrating how kitsch has evolved into an integral component of the consumer world.
The concept of ‘kitsch’ in advertising and visual design analysing in the context of representation and consumerism
Keywords: Advertising; Consumerism; Consumption; Design; Grafik sanatlar; Graphic arts; Kiç; Kitsch; Konsümerizm; Reklam; Reklamcılık; Tasarım; Tüketim Advertising