İran Devrimi’nin Amerikan basınına yansıması : The New York Times örneği (1 Kasım 1978 – 1 Nisan 1979) - Küçük, Harun (My University, 2020)
XX. yüzyılın Orta Doğu’daki en önemli olaylarından biri olan İran Devrimi, ortaya çıkardığı sonuçlar bakımından sadece İran ile sınırlı kalmamış, küresel ve bölgesel olarak yeni bir dönemi de beraberinde getirmiştir. İran Devrimi ile birlikte Şah döneminin uygulamalarından da vazgeçilerek İran’da monarşi yıkılmış, Şah döneminin Batı ile olan anlaşmaları ve iş birlikleri de ortadan kalkmıştır. Şah dönemi İran’ının Orta Doğu’da istikrar adası olarak nitelendirildiği bu dönemde İran içerisinde yaşanan süreç tüm dünyanın da dikkatini çekmiştir. Özellikle Amerikan basınında oldukça önem verilen bir konu haline gelen İran Devrimi, Amerikan basınının da uzun süre gündeminde kalmıştır. Amerikan basınının önde gelen yazılı basın organlarından biri olan The New York Times Gazetesi’de İran Devrimi’ne yakından ilgi göstermiş ve İran’da yaşanan gelişmeleri Amerikan kamuoyuna aktarmıştır. Bu çalışmada, The New York Times Gazetesi’nin İran Devrimi sırasında yayımladığı haberler araştırılmış, gazetenin yaşanan olayları kamuoyuna nasıl aktardığı incelenmiştir.

The Iranian Revolution, which is one of the most important events of the 20th century in the Middle East, has not only brought about a new era in Iran, but also affected the entire world in terms of its consequences. The monarchy was toppled in Iran with the Iranian Revolution by abandoning procedures enforced in Shah era and agreements and cooperationconducted with the West of this era were annulled. This series of events which took place in Iran in a time where the Shah era-Iran was regarded as the island of stability in the Middle East attracted attention from all over the world. The Iranian Revolution, turning into a very important issue especially in the U.S. media, was in the news for a long period of time in the U.S. One of the leading printed press organs in the U.S., The New York Times paid close attention to the Iranian Revolution and covered the news surrounding this phenomenon to the U.S. public. In this study, the news published by the New York Times during the Iranian Revolution are analyzed, and how the newspaper covered this series of events to the public is investigated.
Keywords: America; Amerika; Amerikan Basını; Basın; Devrimler; Iran; Iranian Revolution; İran; İran Devrimi; Middle East; Orta Doğu; Press; Revolutions; The New York Times; U.S. Media