İnsan kaynakları planlamasında kullanılan talep tahmin yöntemleri ve insan kaynakları maliyetleri hesaplaması - Bayrammuradov, Süleyman (My University, 2009)
İnsan kaynakları planlaması farklı kaynaklarda işgücü planlaması veya personel planlaması olarak da adlandırılmakta ve “doğru zamanda, doğru işe doğru sayıda çalışan bulmak” anlamına gelmektedir. İnsan kaynakları planlaması demografik, ekonomik, yasal düzenlemeler, örgüt kültürü ve yönetim tarzı gibi hem iç hem de dış faktörler tarafından etkilenmektedir. Bu tür planlamayı yapabilmek için yargısal ve matematiksel insan kaynakları talep tahmin yöntemleri mevcuttur. Ancak matematiksel talep tahmin yöntemlerini kullanabilmek için yeterli ölçüde veriye gerek duyulmaktadır. Daha sonra uygulamada da göreceğimiz gibi bu tür verilerin eksikliğinden dolayı işletmeler yargısal yöntemlere başvurmak zorundadırlar. Her işin bir maliyeti vardır. Günümüzde işletmeler insan kaynaklarını bir rekabet unsuru olarak görmekteler, dolayısıyla özellikle de hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin maliyetlerinin en büyük kısmını insan kaynaklarına yapılan harcamalar oluşturmaktadır. Bu çalışmada insan kaynaklarının elde edilmesi, geliştirilmesi, elde tutulması ve işten ayrılması maliyetleri, maliyetleme yöntemleri ve davranış maliyetleri incelenmiştir. Uygulama kısmında ise kendi sektörünün lideri olan Domino’s Pizza örneği üzerinde personel devri maliyetlerinin nasıl hesaplandığı gösterilmiştir.

Human resources planning sometimes referred to as work force planning or personnel planning and is defined as “getting the right number of people into the right job at the right time”. Human resources planning is influenced by different internal and external factors as demography, economy, law, organizational culture and management style. Judgmental and mathematical methods are used to forecast human resources demand. Sufficient data is needed to use mathematical methods. As we will see in practice the lack of data forces companies to use judgmental methods. Every activity has a cost. Nowadays, companies accept human resources as competition element, so the huge part of especially service sector company’s expenditures is generated by human resources department. This work analyzed replacement, training, maintenance and separation costs, costing methods and behavior costs. Personal turnover cost calculation was shown on the example of Domino’s Pizza Company, the world leader in its sector.
Keywords: İnsan Kaynakları Planlaması; Maliyet Hesaplaması; Talep Yöntemleri