Bosnalı teberdar mustafa efendi ve ona izafe olunan mecmuadaki eserler - Şıra, Sahibe (My University, 2008)
Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi ve Ona İzâfe Olunan Mecmuadaki Eserler “Mecmualar” klasik edebiyatımızın pek fazla incelenme imkânı bulamamış bâkir sahalarından biridir. Edebiyât meraklılarının şahsî çabalarıyla bazen gelişigüzel, bazen de belirli bir tasnife tabi tutularak hazırlanan bu defterler edebiyât araştırmacıları için çok kıymetli bilgiler ihtivâ etmektedir. XVII. yüzyıl şâirlerinden olan Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi’nin tezimize konu alan eseri Tercüme-i Hilyetü’n-Nebî de Nuruosmaniye Kütüphanesi 4906 no’lu mecmuada yer almaktadır. Beş nüshası bulunan mecmuadaki diğer eserler ise Arap edebiyatında şöhret bulmuş kasîdeler ve bunların Türk şâirler tarafından yapılan manzum tercümeleridir. Bu çalışmada Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi, hayatı ve edebî kişiliği, hilyesi ve aynı mecmuadaki eserler incelenmiş ve mecmuanın metin tahkiki yapılarak eserin tıpkıbasımı teze ilâve edilmiştir. Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi 2)Tercüme-i Hilyetü’n-Nebî 3)Esmâü’l-Hüsnâ 4)Kasîde-i Bürde 5)Kasîde-i Medh-i Cennet-i AǾlâ 6)Kasîde-i Duâü’l-Kübrevî 7)Kasîde-i Duâi’l İstiğfâr 8)Kasîde-i Emâlî 9)Kasîde-i Tantarâniyye 10)Kasîde-i Münferice.

Teberdâr Mustafa Efendi from Bosnia and the collected works attributed to him. “Mecmuas” is an area which hasn’t been review so much in our classical literature. mecmuas has been gathered in a specific topic by people intrested in literature carelessly sometimes. These mecmuas contain rich informatin for the researcher of literature. The porpuse of this reseach is Tercüme-i Hilyetü’n-Nebî which belongs to Teberdâr Mustafa Efendi from Bosnia from poets of XVII. century. This book is listed on Nuruosmaniye Library with number of 4906. There are five copy of the mecmuas included some famous eulogy from Arabian literature and their translation which belongs to Turkish poets. This research is included the biography of Teberdâr Mustafa Efendi, his importance in literature, his hilye, the others works in this mecmuas and it’s original copy with text verification. Key words: 1)Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi 2)Tercüme-i Hilyetü’n-Nebî 3)Esmâü’l-Hüsnâ 4)Kasîde-i Bürde 5)Kasîde-i Medh-i Cennet-i AǾlâ 6)Kasîde-i Duâü’l-Kübrevî 7)Kasîde-i Duâi’l İstiğfâr 8)Kasîde-i Emâlî 9)Kasîde-i Tantarâniyye 10)Kasîde-i Münferice.
Keywords: İslam Tarihi