Tanrı’nın varlığının kanıtlanmasında kullanılan modern delliller: insancı ilke örneği - Dorman, Mustafa Emre (My University, 2004)
19. yüzyıla gelindiğinde değişen şartlar ve bazı çevrelerin, din ile bilimi bir çatışma ve uyuşmazlık halindeymiş gibi göstermeye çalışmaları, Kelâm ilminin misyonuna duyulan ihtiyacı her dönemde olduğundan daha da fazla bir şekilde ortaya çıkarmıştır. 19. ve 20. yüzyılda ateizm etkinliğini arttırmış ve ateist görüşün teizme karşı kullandığı en önemli tema, bilim-din çatışması olmuştur. Bu arada özellikle 20. yüzyılın bilimsel alandaki keşifleri ile evrenin yapısının, detaylara inildikçe çok kompleks ve çok mükemmel olduğu anlaşılmıştır. İnsanın varolabilmesi için çok geniş olasılıklar dairesi içinde insanın varolması için gerekli olan olasılık seçilmiştir. Bu durum, bazı bilim adamlarını 'İnsancı İlke' yi formüle etmeye götürmüştür. İnsancı İlke'nin ortaya koyduğu, evrenin ve canlılığın oluşumundaki hassas ayarlar, bütün bu oluşumların tesadüfen ortaya çıktığını iddia eden materyalist ve ateist çevrelere karşı, evrendeki bilinçli tasarıma dikkatleri çekmektedir. Modern bilimin verileri ile zenginleştirilmiş olan bu formülasyon, çağdaş ateist itirazlara çağdaş teist bir cevap oluşturmaktadır. The need for Kalam rose a lot more than it did in any previous period in the 19th century. This was mainly due to the permanently changing circumstances and the efforts of some groups who claimed that science and religion were contradicting each other. The effects of atheism had increased enormously in the 19th and the 20th centuries, and the main theme it used against theism was the so-called religion vs. science conflict. Meanwhile, the structure of universe was realized to be very complex yet perfect, especially after the scientific innovations in the 20th century. It is proven that among numerous probabilities, the one that yields to the existence of humans was chosen while the earth was being created. This fact led some scientists to founding the formulization called Anthropic Principle. The flawless adjustments done on the formation of universe and living things, which are explained by this formula, invalidate all the claims of atheism and materialism asserting that every thing on earth occurred coincidently. This principle which has been richened by new findings of the modern science brings up a concrete, realist response to the recent atheist arguments.
Keywords: İslamiyet