Kürek ergonometresinde direkt maksimum VO2 ölçümleriyle saha testlerinin karşılaştırılması - Doğhan, İrem (My University, 2007)
Araştırmamızın amacı kürek ergometresinde yapılan direkt maxVO2 ölçümleri ile sahada yapılabilecek dolaylı maxVO2 ölçümleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve kürekçilerin maxVO2 ölçümleri için en uygun indirekt yöntemi saptamaktır. Çalışmamıza katılan kürekçilerin yaş ortalaması 22,19 ± 3,67 yıl, boy ortalamaları 186,19 ± 6,78 cm, kilo ortalamaları 81,63 ± 12,31 kg dır . Araştırmada kürekçilerin max VO2 ‘lerinin direkt ölçümleri kürek ergometresi kullanılarak breath by breath yöntemiyle, indirekt ölçümler ise Cooper, Shuttle Run, Harvard step test kullanılarak yapılmış, elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak direkt ölçüme en yakın indirekt ölçüm belirlenmeye çalışılmıştır. Sporcuların maksimal oksijen kullanımı direkt ölçüm metodu ile Cooper test arasında ( .734 ) yüksek derecede anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( p< 0.01 )Maksimal oksijen kullanımı direkt ölçüm metodu ile Harvard step testi indeks değeri ve Shuttle Run testi sonuçları arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmamıştır ( p<0.05) Sonuç olarak bu veriler ışığında direkt ölçümün mümkün olmadığı durumlarda Cooper testinin antrenörlerin sporcularının maxVO2 değerlerini belirlemelerine yardımcı olacağını düşünmekteyiz. MaxVO2 , Kürek, Harvard Step Test, Cooper Test, Shuttle Run Test

“Comparing the direct maksimumVO2 measurment with the field tests in the rowing ergometer” In this study, our aim was to analyze the differences between direct method as laboratory test on rowing ergometer and indirect method as Cooper test, Harvard step test and shuttle run. By doing this, we have tried to reach best indirect method for rowers. Average age of rowers who attended search was 22,19 ± 3,67, average of height 186,19 ± 6,78 cm, weight average 81,63 ±12,31 kg. In this search rowers max VO2 direct method was analyzed by breath by breath method, as for indirect measurement using Cooper, Shuttle run, Harvard step test. By comparing this test results we have tried to designate direct measurement to closest indirect measurement. As a result test has shown that, there is a meaningful relation between direct test compare to Cooper test for athletes. However this test has also shown that there are no relations between direct test method compares to index of Harvard test values and Shuttle test results. As a conclusion based on these results, when there no appropriate condition to do direct test, Cooper test will help trainers to achieve maxVO2 results of rowers. MaxVO2 , Rowing, Harvard Step Test, Cooper Test, Shuttle Run
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Kürek Sporu