Kur’an-ı Kerim’i taklit teşebbüsleri - Çakır, Numan (My University, 2014)
KUR’AN-I KERİM’İ TAKLİT TEŞEBBÜSLERİ Hz. Peygamber’e verilen en büyük mucize, Kur’an-ı Kerim’dir. Nazil olduğu günden itibaren Kur’an, birçok muhalefetle karşılaşmıştır. Kur’an’ın muhaliflerine verdiği en önemli cevap, onları kendisinin bir benzerini getirmeye çağırmasıdır. Bu meydan okumaya ne Hz. Peygamber döneminde ne de sonraki çağlarda hiç kimse başarılı bir cevap verememiştir. Ancak geçmişte bazıları, Kur’an’ı taklit etmek ve onun benzerini getirmek istemişlerdir. Bu konuda pek çok rivayet, iddia ve söylenti vardır. Bu araştırmamızda o iddiaların doğruluğunu ve Kur’an’ın benzerinin getirilip getirilmediğini araştırdık. “Kur’an-ı Kerim’i Taklit Teşebbüsleri” isimli bu tez, bir giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında tezin amacı ve metodu, konuyla ilgili daha önceki çalışmalar ve önemli kavramlar hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, Kur’an’daki tehaddi ayetleri ve onların tefsiri, tehaddinin hikmeti, kapsamı, konusu, merhaleleri ve tehaddi karşısında insanların tavırları konularını ele alındı. İkinci bölümde, muarazanın tarifi, muaraza örnekleri, Kur’an’a muaraza yapılamayacağı, bunun sebepleri ve muarazayla ilgili değişik iddialar üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde ise nüzulünden günümüze kadar Kur’an’ın benzerini getirmeye teşebbüs edenler veya hakkında böyle iddia edilenler kronolojik olarak ele alındı. Taklit, Muaraza, Nazire, Tehaddi, İ‘caz

ATTEMPTS TO İMİTATE THE HOLY QUR’AN The Holy Qur’an is the greatest miracles given to the Prophet. From the first day, the Qur’an has encountered many opposition. The most important response which the Qur’an did to its opponents was to call them to bring the resembling of the Qur’an. Nobody has answered to this call successfully both in the period when the prophet lived and in the later centuries. But in the past, some people want to imitate the Qur’an and bring the resembling of the Qur’an. In this regard, there are many narratives, rumors and claims. In our research, was investigated the accuracy of that claims and whether to bring the resembling of the Qur’an. “Attempts to İmitate the Holy Qur’an” named this thesis consists of an entry and three sections. In the entry section, was informed about the purpose of thesis, its method, previous studies on this topic and the key consepts related to topic. In the first section, was mentioned verses challenge in the Qur’an, their interpretation, challenge’s visdom, its scope, its subject, its stages and disbelievers’s attitudes in the face of challenge. In second section, was examined description of the muaraza, its examples, inability to bring the resembling of the Quran, its reasons, various claims about the muaraza. In third section, was viewed chronologically people those who attempt to bring the resembling of the Quran or about those who claimed that. tation, Muaraza, Pastiche, Challenge, İ‘jaz
Keywords: İ‘caz; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Muaraza; Nazire; Taklit; Tefsir; Tehaddi