Özel finans kurumlarında hesap işleri düzeni - Başaran, Musa (My University, 2003)
ÖZEL FİNANS KURUMLARINDA HESAP İŞLERİ DÜZENİ (TEZ ÖZETİ) Bankaların olduğu gibi Özel Finans Kurumlarının da (ÖFK) faaliyetlerinin amacı toplum tarafından tasarruf edilen fakat atıl olarak elde bulundurulan fonları toplayarak, bu fonları kullanmak ve kullandırmak suretiyle kar elde etmektir. Bunun yanı sıra ÖFK bu faaliyetlerini gerçekleştirirken, müşterilerine klasik bankaların verdikleri bütün hizmetleri de sunma gayreti içerisindedirler. Bu nedenle ÖFK klasik bankacılık anlayışına alternatif olarak bir anlamda rakip olarak kabul edilmektedir. ÖFK'nı klasik bankalardan ayıran temel farklılık bu kuruluşların faiz esasına dayanmayarak fon toplarken ve kullandırırken faiz enstrumanını kullanmamalarıdır. Özel Finans Kurumları büyük ölçüde bankalar ile benzerlik taşımasına rağmen, bazı yönleri ile de ticaret şirketlerine benzemektedirler. Bunun sonucu olarak kayıt sistemi bazı durumlarda bankalardan ayrılmaktadır. Bu çalışmada özellikle Özel Finans Kurumlarının daha çok bankalardan ayrılan yönleri ve bu yönlerin muhasebeleştirilmeleri ele alınmıştır. Bu çerçevede birinci bölümde özel finans kurumları ile ilgili ele alınmıştır. İkinci bölümde, özel finans kurumlarında vergilendirme üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise özel finans kurumlarında hesap işleri düzeni ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, bu çalışmada ulaşılan sonuçlar ortaya konulmuş ve son bölüm olan beşinci bölümde ise; bu çalışmanın ortaya çıkmasında yararlanılan kaynaklara yer verilmiştir.

OF THESIS As banks, Special Finance Houses (SFH) working purpose, too is to collect funds, which are saved by public but unused, and make profit by using or let others use them. Besides, SFH also try to serve their customers in the way that the ordinary Banks do.Therefore, SFH are accepted as an alternative against the old Banking system. The main difference between SFH and ordinary Banks is that they do not use interest while collecting and making others use the funds. Although SFH have various similar specialities with the Banks they resemble to companies, in some ways. As a result this, sometimes, their enrolment system differs from the Banks. In this study the differences between SFH and Banks and its influence on accountancy records had been mainly, focused on. In the first chapter the main information on SFH will be given considering the above facts. In the second chapter taxation on SFH had been mentioned. In the third chapter SFH's accounts procedure had been explained in detailed. In the fourth chapter the results of this study had been shown and in the fifth and last chapter the bibliography had been added.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Özel Finans Kurumları