D-8 Örgütü'nün Türk dış politikasına etkisi - Balkı, Ahmet (My University, 2020)
D-8 Örgütü Türkiye’nin fikir babası olduğu, üye ülkeler arası ekonomi ve ticareti arttırmayı temel alan gelişmekte olan sekiz İslam Ülkesinin bir araya gelerek oluşturdukları uluslararası bir örgüttür. Bu çalışmanın amacı D-8 Örgütü’nün Türk dış politikasına etkisini analiz etmektir. Bu çerçevede Türkiye’nin D-8 Örgütüne üye ülkeler ile diplomatik ilişkileri kuruluşundan günümüze kadar incelenmiş ve analiz edilmiştir. D-8 öncesi ilişkilerin nasıl olduğu, D-8 Örgütü kurulduktan sonra Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkilerindeki değişim anlatılmıştır. D-8 Örgütü çerçevesinde Türkiye bazı somut kazanımlar elde etmiş fakat bu kazanımlar süreklilik arz etmemiştir. Bu açıdan D-8’in hem Türk dış politikasına hem de Türkiye’nin üye ülkelerle ticaretinin artmasına katkıları sınırlı kalmıştır.

D-8 Organization is an organization established by 8 developing Islamic countries,aiming to enhance international trade and economy. This study aim stoanaly sethe effects of the D-8 Organization on the Turkish foreign policy. It examines diplomatic relations between D-8 countries and Turkey since the foundation of the D-8 Organization. It also looks at the relations among the member countries and Turkey before and after the foundation of the D-8. Turkey has achieved some substantial achievements within the framework of the D-8 Organization, but these gains were not continuous. In this respect, the impact of the D-8 Organization on the Turkish foreign policy and trade volumes between Turkey and the member countries has remained limited.
Keywords: D-8; International relations; Middle East; Orta Doğu; Political science; Siyasal bilim; Turkey; TURKISH FOREIGN POLICY; TÜRK DIŞ POLİTİKASI D-8; Türkiye; Uluslararası ilişkiler