Stratejik planları temelinde belediyelerin güçlü ve zayıf yönlerinin analizi - Şan, Gündüz (My University, 2008)
Yerel yönetimler reformu kapsamında gündeme gelen ve belediyelere stratejik plan yapma zorunluluğu getiren yasal düzenlemeler, belediyelerde kaynakların etkili ve verimli kullanılması, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, saydamlık ile ilgili bir model oluşturup orta ve uzun vadeli bir planlama anlayışını gerektirir. Stratejik planlar hazırlanırken belediyelerin bir durum analizi yapmaları gerekmektedir. Bunun için en etkili tekniklerden birisi GZFT (Güçlü Yönler-Zayıf Yönler/ Fırsatlar-Tehditler) analizi yapmaktır. Bu çalışmada, nüfusu 50.000’i geçen belediyelerin yaptığı stratejik planları temelinde belediyelerin güçlü ve zayıf yönlerinin analizi yapılmıştır. Bu analizde, belediyelerin genel olarak güçlü ve zayıf oldukları alanlar ortaya konularak ilk olarak belediye türlerine göre güçlü ve zayıf yönlerinin analizi yapılmıştır. İkinci olarak da belirlenmiş olan değerlendirme alanlarına göre belediye türleri arasında karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Araştırmada, belediyelerin güçlü ve zayıf yönler bağlamında en fazla atıf yaptıkları alanların yaklaşık % 65’lik oranla ‘insan kaynakları, eğitim ve personel motivasyonu’, ‘etkin belediye yönetimi’, ‘imar, planlama ve şehircilik’, ‘altyapı, çevre ve ulaştırma hizmetleri’, ‘mali yapı’ ve ‘bilgi işlem ve diğer teknolojik imkânlardan yararlanma’ olduğu tespit edilmiştir.

THE ANALYSİS OF MUNİCİPALİTİES STRENGTHS AND WEAKNESSES ON THE BASİS OF THEİR STRATEGİC PLANS Legal arrangements brought up within the scope of the local administrations reform which impose the obligation to make strategic plans on the municipalities require formation of a model for effective and efficient use of the resources in the municipalities, accountability, foreseeability, transparency and a medium- and long-term planning approach. Preparing strategic plans, the municipalities are required to have a situation analysis. One of the most effective techniques for the same is SWOT (Strengths-Weaknesses/ Opportunities-Threats) analysis. In this study, strengths and weaknesses of the municipalities were analyzed on the basis of the strategic plans of the municipalities with a population over 50.000. In this analysis, the strengths and weaknesses of the municipalities were put in general, and were analyzed on the basis of municipal types as a start. Then, taking into consideration the pre-determined fields of assessment, a comparative analysis was held among municipal types. The research found out that the fields referred to most by the municipalities in strengths and weaknesses context are ‘human resources, training and personnel motivation’, ‘effective municipality management’, ‘zoning, planning and city planning’, ‘substructure, environment and transportation services’, ‘fiscal structure’ and ‘benefiting from data processing and other technologic possibilities’ with an approximate rate of 65 %.
Keywords: Belediye; Kamu Yönetimi; Stratejik Plan