Arap dilinde İfti‘âl bâbı ve Kur’an-ı Kerim’deki kullanımı - İlhan, Betül (My University, 2019)
Arapça dilinin derin bir dilbilgisine sahip olduğu herkesçe malumdur. Bu dilbilgisinin kısımlarından birisi olan ifti‘âl bâbı da aynı şekilde kalıbına aldığı kelimelere farklı manalar katmakta ve kelimenin telaffuzunda farklı değişiklikler yapmaktadır. Bu çalışmada ifti‘âl bâbının hem kendisi hem de yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’deki geçiş şekilleri örneklendirilmek istenmiştir.Birinci bölümde Kur’an-ı Kerim ve Arap dilinden bahsettik.İkinci bölümde ifti‘âl bâbı, dile kattığı manalar, sülâsî kelimenin ifti‘âl bâbına girdiği zaman farklı telaffuza geçmesi konusunu işledik ve Kur’an-ı Kerim’deki geçiş şekillerine örnekler verdik.Sonuç kısmında ise ifti‘âl bâbının diğer bâblara göre ne kadar geniş bir başlığa sahip olduğunu belirtip bu alandaki çalışmalara dair tavsiyelerde bulunduk.

It is well known that Arabic language has a deep grammatic. One of the parts of this grammatic, ifti‘âl bab, also adds different meanings to the words that it takes in the mold and makes different changes in the pronunciation of the word. In this study, it is aimed to evaluate the ifti‘âl bab itself and its usage transition types in our holy book, the Quran with examples.In the first chapter, we discussed its involvement in the Holy Quran and within the Arabic language.In the second part, we studied ifti‘âl bab, the meanings that this bab adds to the language and the influence of the sulasi words to the different pronunciation when it enters the ifti‘âl bab and we give examples of their use transition types in the Holy Quran.In the conclusion part, we stated that ifti‘âl bab has a broad usage compared to other babs and made recommendations for the studies in this field.
Keywords: Arabic language; Arap dili; Iftı’al Bâb; Islam; İfti‘âl Bâbı Quran; İslam; Kur’an-ı Kerim