Tek parti döneminde azınlık politikaları (1923-1946) - Okutan, M. Çağatay (My University, 2000)
Çalışmanın amacı Türk uluslaşma sürecinde Lozan azınlıklarının durumunu tespit etmektir. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, ulus ve ulusçuluk Batı deneyimi çerçevesinde incelenmiştir. İkinci bölümde ise, Osmanlı İmparatorluğu'nda ulusçuluğun yaygınlaşması ve bu çerçevede gayrimüslimlerin ulusçuluk ideolojisinden etkilenme süreçleri ve Osmanlı yönetiminin gayrimüslim uluslaşmasına gösterdiği tepki irdelenmiştir. Üçüncü bölümde de, Tek Parti yönetiminin azınlıklara yönelik politikaları değerlendirilmiştir. Milli iktisat politikalarıyla ekonomik hayattan dışlanmışlardır. Eğitim ve dil politikaları ile Türkçe konuşmaları istenmiştir. Ayrıca, birtakım fiili uygulamalarla da yurttaşlık haklarından tam olarak yararlanmaları mümkün olmamıştır. Osmanlı son döneminden itibaren başlayan toplumsal ve siyasal hayattan dışlanma süreci, Tek Parti döneminin sonuna gelindiğinde azınlıkların nüfusunda büyük bir azalmaya neden olmuştur. Türk uluslaşma süreci Osmanlı son dönemi ile başlamıştır. Bu süreçte Cumhuriyet döneminde, uluslaşma konusunda radikal düzenlemelere gidilmiştir. Dolayısıyla, Türk uluslaşmasında yaşanan zorluklar bütün toplulukları etkilemiştir. Ancak, azınlıklar bu zorluklardan diğer topluluklara oranla daha çok etkilenmişlerdir. Objection of this dissertation to determine to position of the minority in the Turkish Nationalistic Process. First part of this dissertation, nation and nationalism concepts are explained in the frame of Western experience. In the second part of this study, the development of nationalistic ideology and its effects on non-muslim communities is investigated. In the third part of this dissertation, political applications of One Party Administration about minorities are explained. In this context, minorities removed from economical and social life by using some national economic policies. Education and language policies also forced them to speak Turkish. Some practical applications affected the minorities using their nationalistic rights. All this remaving proces caused minority population to decline during One Party period. Turkish nationalism period began with ending of the Ottoman Empire. In this period, some fundamental methods were used and every application affected all communities but minorities are affected from this applications more than Turkish community.
Keywords: Azınlıklar-Türkiye; Baskın olmayan gurupların yurttaşlık hakları; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yurttaşlık hakları ve siyasal haklar