AL 7075 alüminyum matkaplarla delinmesinde kesme parametreleri ile sıcaklık arasındaki ilişkinin deneysel incelenmesi - Yakut, Hatice (My University, 2009)
AL 7075 ALÜMİNYUMUN MATKAPLARLA DELİNMESİNDE KESME PARAMETRELERİ İLE SICAKLIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ Dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan alüminyum birçok endüstri alanında kullanılmaktadır. Hafif ve maliyeti düşük olan alüminyum uzay ve havacılık endüstrisinde, otomotiv ve inşaat sektöründe kullanımını artırmıştır. Alüminyum kullanımı kesme, tornalama, frezeleme, delme vs. gibi birçok işleme gerek duyar. Delme işleminin de gerçekleştiği imalat sanayinde kaliteli bir delme işlemi yapmak için çeşitli kaplamalı matkaplar kullanılmaya başlanmıştır. İmalat sanayinde matkaplarda meydana gelen takım aşınmalarını, yapışmayı ve sürtünmeden dolayı meydana gelen sıcaklığı minimize ederek delme işlemini gerçekleştirmek istenmektedir. Soğutma sıvılarının çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturması ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle kuru delme işlemleri yapılmaktadır. Alüminyum alaşımlarının kuru olarak delinmesinde HSS matkapların alüminyuma yapışmasından dolayı, alüminyuma karşı yapışma eğilimi az veya hiç olmayan DLC kaplamalı matkaplar kullanılmaktadır. Bu çalışmada AL7075 malzeme üzerine Çap 6 DLC kaplamalı matkap kullanılarak kuru delme işlemi yapılmıştır. Kesme parametrelerinin değişiminin delme sıcaklığı ve itme kuvveti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kesme sıcaklığını ölçmek için termokupllar ve kesme kuvvetlerini ölçmek için Kistler dinamometre kullanılmıştır. Taguchi optimizasyon tekniği kullanılarak delme prosesi optimize edilmiştir. Regresyon ile tahminsel değerlere ulaşılmıştır. ANOVA (varyans analizi) ile deneylerde en etkili faktörler bulunmuştur. nyum, DLC, Sıcaklık, İtme Kuvveti

EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN TEMPERATURE AND CUTTING PARAMETERS IN THE DRILLING OF AL 7075 ALLOYS Aluminum which has an important place in the world economy is used in many industrial areas. Low price and lightness make it popular in aerospace and space, automotive and building sectors. Use of aluminum needs a lot of several processes such as cutting, turning, milling, drilling etc. Various coated drills are used to obtain high quality drilling process in manufacturing. The aim of manufacturing sector is to perform the drilling operation by minimizing tool wear, adhesion and temperature which is the result of friction. Dry drilling process is preferred in place of wet drilling due to high cost of wet drilling and harmful coolant fluids which cause serious risks for the environment and human health. DLC drills, which have less tendency to adhere to aluminum, are used for dry drilling of aluminum alloys instead of HSS drills that adhere to aluminum. In this study, dry drilling is performed on Al7075 material using coated drill with a diameter of 6mm. The effects of changing cutting parameters on cutting temperature and thrust force were investigated. Thermocouples were used to measure the cutting temperature and Kistler dynamometer was used to determine the thrust force. Optimization of drilling process was carried out by employing Taguchi optimization technique. Estimated values were obtained by regression. The most effective factors in the experiments were found by ANOVA ( variance analysis) Key words: Aluminum, DLC, temperature, thrust force
Keywords: Alüminyum; Makine Eğitimi