The role of performance appraisal in career development and an application - Alekperov, Anar (My University, 2005)
Gelişen rekabet ortamında globalleşmenin hızla yayıldığı günümüzde artık teknolojinin yanı sıra çalışanların katkılarının da önemi inkar edilemez bir gerçektir. Artık örgütler günümüzde verimliliği etkileyen en önemli faktörün insan olduğunu anlamış, bu doğrultuda insan motivasyonuna yönelik yaklaşımlara ve güncel uygulamalara yönelmişleridir. Kariyer gelişimi ve performans değerlendirmesi de insan kaynakları açısından bu yaklaşımların en popülerlerindendir. Bugün nitelikli işgücü, ancak gelişmeye açık bir kariyer yönetimi anlayışıyla örgütlerde tutulabilmektedir. Performans değerlendirmenin günümüzdeki amacı sadece çalışanların iyiden kötüye doğru sıralanması değil; örgütsel amaçların astlar tarafından öncelikle anlaşılma ve benimsenme derecesinin ortaya çıkarılması, amaçların herkes tarafından asgari seviyede yerine getirilmesinin temin edilmesi ve herkesin mutlu olduğu dinamik çalışma ortamının sürekli muhafaza edilmesidir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, örgütler çalışanlara kariyer fırsatları sunarken performans değerlendirme sonuçlarından ne kadar ve nasıl yararlanıldığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, bir kuruluş veya şirketler topluluğu içerisinde çalışanların performanslarının değerlendirilmesinde ve kariyer planlamalarında kantitatif yöntemlerin uygulanması sonucunda bir sistem yaklaşımı ve yöntemi sunulmuştur ve böylece performans değerlendirmesi için geliştirilen anket çalışması sonucunda, çalışanların kariyer geliştirme programlarının saptanmasında kantitatif yöntemlerin uygulanabilirliği bir kez daha kanıtlanmıştır.

In today's world where competition and globalization reign, the contribution of the employees in any company, as well as the technological developments can not be overlooked. Now, the institutions know that human is the most important factor in productive efficiency, and focused on motivation of the workers and up to-date applications. Career development and performance evaluation are the most popular methods among these new applications in terms of human resources. The qualified labor can only be preferred when there is also a developmental management approach. In our day, the aim of performance evaluation is not ranking the employees from good to bad in accordance with their performances, but to make it obvious to what extent these employees adopt the institutional goals, to make them work for these goals and to form a productive setting. In this context, the aim of this survey is to figure out to how far the institutions get use of the results of performance evaluation reports. This survey presents a system approach which uses quantitative methods for the evaluation of the employees of any institution. By this way with the help of the questionnaire prepared for performance evaluation, the applicability of the quantitative method in determining the career development programs has been proved for one more time.
Keywords: Performans Değerleme; Personel Yönetimi