Ülkelerin refah düzeylerini etkileyen faktörlerin panel veri modelleri ile analizi - Kengeş, Ece (My University, 2019)
Refah en geniş anlamı ile hayata karşı şahsi memnuniyeti ve yaşam kalitesini ifade etmektedir. Yani yalnızca mallara ve gelire odaklı bir kişisel memnuniyeti değil bununla birlikte özgürlük, sosyal çevre, sağlık, politik, iş vb. gibi hayatın diğer taraflarının kişilere katmış olduğu memnuniyet hissini de kapsamaktadır. Panel verinin zaman serisi ve yatay kesit boyutunu birlikte ele alması araştırmacılara incelemiş olduğu konularda farklı boyutlarda farklı bakış açıları kazandırmaktadır. Bu çalışmada ülkelerin refahının hangi durumlardan ne ölçüde etkilendiğini, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler açısından bakıldığında ne gibi farklılıklar yarattığını görmek açısından panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılmak üzere OECD'nin gelişmiş 30 ülkesi ve hızlı gelişmekte olan ülkeler olan E-7 ülkeleri ele alınmıştır. Refahı ifade eden değişken olarak, ülkeler arasındaki fiyat seviyelerinde meydana gelen farklılıkları ortadan kaldıran ve farklı ülkelere ait paraların satın alma seviyeleri arasındaki farkı sıfırlayan bir rasyo olan satın alma gücü paritesine dayanan GSYH kullanılmıştır. 2003- 2015 yıllarını içeren bu çalışmada iki ülke grubu için refahı etkileyen faktörler yapılan analiz ve testler sonucunda belirlenmiş ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırmada kullanılan değişkenler World Bank, Unıted Natıons Development Programme ve The Heritage Foundation'dan alınmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda iki ülke grubunda refah düzeyini etkileyen faktörler arasında farklılıklar olduğu gözlenmiştir.

Welfare means personal satisfaction and quality of life in its broadest sense. In other words, it includes not only personal satisfaction focused on goods and income, but also the feeling of satisfaction that other parts of life, such as freedom, social environment, health, politics, work, etc. contribute to people. The fact that the panel data has with the time series and the horizontal cross-sectional dimension gives researchers different perspectives in different dimensions on the subjects that they have studied. In this study, the extent to which the welfare of the countries is affected, panel data analysis was performed to see what differences it makes in developing and developed countries. In this study, 30 developed countries of OECD and E-7 countries which are fast developing countries are used. As the variable representing welfare, GDP based on purchasing power parity, which is a ratio that eliminates differences in price levels between countries and resets the difference between the purchase levels of currencies from different countries, is used. In this study, which included the years 2003-2015, the factors affecting welfare for the two countries were determined as a result of the analysis and tests and the findings were interpreted. The variables used in the study were obtained from World Bank, United Nations Development Programme and The Heritage Foundation. According to the findings, it was observed that there were differences between the factors affecting welfare level in the two countries.
Keywords: Econometrics; Ekonometri; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Welfare; Purchasing Power Parity; Refah; Satın Alma Gücü Paritesi