Peri̇natal Hemşi̇reli̇k Uygulamalarına İli̇şki̇n Akış Şemalarının Geli̇şti̇ri̇lmesi̇ ve Kli̇ni̇ğe Uyarlanması - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Çalışma, perinatal dönemdeki hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştiril- mesi ve alana uyarlanması amacıyla tek gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde kadın doğum alanında hizmet veren altı hastanede yapıl- mıştır. Çalışmanın örneklemini; çalışma süresi içe- risinde ilgili hastanelerin perinatal servislerinde en az altı ay süreyle çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 139 hemşire ve ebe oluşturmuş- tur. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş Hemşire/Ebe Bilgi Formu ve Akış Şemalarının Etkinliğini Belirleme Formları ile toplanmıştır. Çalışma öncesi gerekli izinler ve etik kurul onayı alınmış, perinatal dönem problemlerine ait riskler belirlenmiş ve akış şeması oluşturma çalışmaları başlatılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda perinatal dönem problemlerine yönelik hemşirelik uygulamalarına ilişkin toplam 24 akış şeması oluş- turulmuştur. Bulgular: Katılımcıların uygulama öncesi ve son- rasında akış şeması sürecine ilişkin görüşleri de- ğerlendirildiğinde; her iki ölçüm arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu, hemşirelerin/ ebelerin oluşturulan akış şemalarını uygulamada etkinliğinin yüksek olarak değerlendirdiği, akış şe- malarının yararına olan inançlarının arttığı ve şe- malara yönelik memnuniyetlerinin iyi olduğu sap- tanmıştır (p<0.001). Sonuç: Çalışma sonucunda, standart bakımı gerek- li gören ve çalışma alanlarında akış şemalarını iste- yen katılımcıların, akış şeması sürecinin etkinliğine olan inançlarının daha fazla olduğu saptanmıştır.

Objective: Aim of this study is, developing of flow chart about the current applications of nursing in perinatal period and adapting of this flow chart. This study includes single group and was a half ex- perimental. Material and Method: This study was conducted at six hospitals that have Gynecology and Obstetrics departments in Istanbul. The samples were created 139 nurses / midwife who agreed to participate and had worked in perinatal clinics for least six months in the hospital before the study. Data was collected by using the Nurse-Midwives Information Form and Determining Efficiency of the Flow Chart Form which were created by the authors. Ethics committee approval and permission were obtained before commencing the study, perinatal risks were determined and efforts to create new flow charts was started. Total twenty-four flow charts have been developed to be used in nursing practice for prob- lems being faced during perinatal period. Results: The difference between the survey results before the flow charts application and after the flow charts application was statistically significant. We also determined that nurses / midwives successfully used this charts and their belief increased in flow charts helpfulness and the level of their satisfacti- on was high (p <0.001). Conclusion: In conclusion, the participants who think that standards of care are necessary have greater belief about efficacy of process of the flow charts and want flow charts in daily practice.
Development and Clinical Adaptation of The Flow Charts in Perinatal Nursing Practis
Keywords: Cerrahi