Sporcu ailelerinin sporda çocuk koruma hakkında farkındalık düzeyleri - Küçük, Veysel; Rodopman Arman, Ayşe; Bozkurt, Sinan (My University, 2016)
Günümüzde insanların, özellikle çocukların ve gençlerin beden ve ruh yapısının eğitilip geliştirilmesinde, en uygun ve önemli eğitim aracı olarak spor faaliyetleri çocuklar için en çok risk taşıyan alanlardan biri haline gelmiştir. Bireyin sosyolojik, psikolojik ve bedensel gelişimi için büyük önem taşıyan spor faaliyetleri zaman zaman bir takım istismarların zeminini de oluşturabilmektedir. Yapılan bu çalışmanın amacı; Sporcu ailelerinin sporda çocuk koruma hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Kadıköy ve Beykoz ilçelerindeki tüm aileler oluştururken, örneklem grubunu ise, çocuklarını Kadıköy ve Beykoz ilçelerindeki spor okullarına götüren, çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ve 7-13 yaş arası çocukları, Basketbol, Futbol, Kick Boks ve Cimnastik branşlarında faaliyet gösteren toplam 161 aile oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin dağılımında frekans ve yüzde analizleri gibi betimsel istatikler kullanılmış, sonuçlar katılımcıların yaş ve eğitim durumu dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların (yaş aralığı 25-70 yaş arasında olup) % 63.4,nün 41-55 yaş arasında olduğu, eğitim düzeyi açısından %41.6’sının üniversite, %16.2’sinin lisansüstü düzeyinde eğitime sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca % 37.9’u sportif ortamlarının çocuk istismarı açısından korunaklı olduğuna inanmadıkları, % 83.2’si Antrenörlerin, %82.0’ının Yöneticiler için sporda çocuk koruma programının ihtiyaç olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Çocuk koruma konularının son yıllarda gittikçe önem kazanmasının yanında, sporda çocuk koruma üzerinde şimdiye dek çalışılmamış olması da çalışmamızın önemini arttırmaktadır.
Keywords: Sporcu, Aile, Sporda Çocuk Koruma