Takım çeliğinden (AISI 4340) farklı iki yöntemle üretilen takım tutucularının kesme anındaki performanslarının deneysel olarak karşılaştırılarak, uygun takım seçimine karar verilmesi - Yılmaz, Emre, 1960- (My University, 2019)
Takım Çeliğinden (AISI 4340) Farklı İki Yöntemle Üretilen Takım Tutucularının Kesme Anındaki Performanslarının Deneysel Olarak Karşılaştırılarak, Uygun Takım Seçimine Karar VerilmesiTalaşlı imalat işlemleri sonucunda elde edilen ürünün yüzey kalitesi, ölçüsü istenilen özelliklerde olması amaçlanmaktadır. Bu amacı sağlamak için talaşlı imalat işleminde uygun takım tutucu seçimi çok önem kazanmaktadır.Bu tez çalışmasında; takım tutucu malzemesi, ilerleme miktarı ve kesme derinliği değiştirilerek iş parçası olarak AISI 4340 takım çeliği işlenmiştir. Bu çalışmada seçilen kesme parametreleri ilerleme miktarı (7,9 ve 12,6 mm/ dak), kesme derinliği (0,4 ve 0,8 mm), devir sayısı 600 dev/ dak ve takım tutucu malzemesi olarak sıcak dövme ve normal yöntemle imal edilmiş olan PCLNR takım tutucuları kullanılmıştır. Malzemenin işlenmesi sonucunda kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü ve titreşim gibi parametreler hesaplanmıştır. Bu parametreler ışığında GİA (Gri İlişkisel Analizi) kullanılarak en ideal takım tutucu malzemesi seçimi amaçlanmıştır.

Determining the Appropriate Tool Selection by Comparing Experimental Cutting Performance of Tool Holders Produced by Two Different Methods from Tool Steel (AISI 4340)The main aim in the machining process, the final product is desired to have surface quality and appropriate dimensions. Ideal tool holder selection is very essential for the machining process to get this aim.In this thesis; the AISI 4340 steel has been machined for feed rate,depth of cut and tool holder material. Our parameters are feed rate (7.9 and 12.6 milimeter/ minute), depth of cut (0.4 and 0.8 milimeter), speed 600 rpm, forging and normal method as a tool holder material using of PCLNR tool holders. As a result of machining process, our exit parameters (vibration, surface roughness and shear force) are calculated. It’s necessary to find the most optimum tool holder by using Grey Relational Analysis (GRA).
Keywords: AISI 4340; CUTTING FORCE; GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ; KESME KUVVETİ GREY RELATIONAL ANAYSIS; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; SURFACE ROUGHNESS; TİTREŞİM; VIBRATION; YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ