5271 sayılı ceza muhakemesi kanununda adli kontrol - Çavdar, Mehmet (My University, 2010)
Soyadı :Mehmet Çavdar Hukuk Bilim Dalı :Kamu Hukuku Caner Yenidünya Tez Türü ve Tarihi :Yüksek Lisans-Temmuz 2010 Adli Kontrol, Koruma Tedbiri, Ölçülülük ilkesi

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen Adli Kontrol tutuklama sebeplerinin varlığına bağlı olarak, işlediği bir suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma evresinde şüpheli veya sanığın bütün usul işlemlerinde, hükmün infazında veya altına alınabileceği yükümlülükleri yerine getirmek üzere hazır bulunmasını, katılanın zarar ve masraflarının ve muhakeme masraflarının giderilmesinin sağlamak amacıyla belli yükümlülükler altına alınarak adlî makam ve mercilerin denetimi veya kontrolü altına sokulmasıdır. Adli kontrol diğer koruma tedbirleri gibi geçicidir. Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine yetkili hâkim adli kontrole karar verir. Kovuşturma evresinin her aşamasında görevli ve yetkili mahkeme, talep şartı aranmaksızın gerek gördüğünde re’sen adli kontrol kararı verebilir. CMK’nın 109. Maddesinde adli kontrol yükümlülükleri sınırlı sayıda belirtilmiştir. Adli kontrol kararına karşı itiraz edilebilir. Adli kontrol istek üzerine hâkim tarafından kaldırılabilir. Soruşturma evresinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi halinde adli kontrol kararı hükümsüz kalacaktır. Yargılamanın beraat, mahkûmiyet, düşme vb bir kararla sonra ermesi halinde adli kontrol kendiliğinden sona erecektir. Ceza Muhakemesi hukukumuz açısından son derece çağdaş ve önemli bir kurum olan adli kontrol koruma tedbirinin özellikle uygulamada yerleşmesi için öncelikle kanuni değişiklikler yapılarak uygulama alanı genişletilmeli ve kanundan kaynaklanan bazı tereddütler giderilmelidir. II GENERAL INFORMATİON Name and Surname :Mehmet Cavdar Department :Law Field :Public Law Thesis Supervisor :Associate Prof. Dr. A. Caner Yenidunya Type/ Date of Thesis :Master’s Degree-July 2010-07-16 Key words :Judicial Control, Protective Measure, Principle of Proportionality ABSTRACT Based on the existence of the judicial control apprehension reasons issued in the Code of Criminal Procedure No:5271, it is to bring the Suspect or teh defendant under the supervision of control of judical authorities and agencies laying him under certain obligations in order to make him to be present during the entrance of teh judgment or fulfillment of the obligations to be assumed, and to satisfy damages and expenses and court charges of the participant in all proceedings of the procedure within the phase of investigation and procecution due to a crime he committed. Judicial control is temporary as other protective measures. In the phase of investigation, authorized judge renders a judicial control judgment upon the request of Public Prosecutor. In each stage of teh phase of prosecution, authorized court may ex-officio render cudicial control judgment without request condition. Judicial control responsibilities are specified in a limited number under the 109 Article of Code of Criminal Procedure. Objections can be filed against judicial control judgment. Judicial control can be canceled by the judge upon geuest. If it is decided that prosecution is not required in the phase of investigation, judicial control judgment will be null and void. Judicial control will be automatically invalid if trial is finalized bay a decree such as acquittal, conviction, abatement. It is essential to initially enhance the application field making legal amendments and eliminate some hesitations arising from teh law so as for judicial control protective measure as an important and modern institution in terms of our Code of Criminal Procedure to place in application.
Keywords: Hukuk_Kamu Hukuku