Astronomi ve uzay bilimleri dersi gökküresi konusunun akıllı tahta ile uygulamalarının öğrencilerin görsel düşüncelerindeki gelişime etkisi - Emrem, Yılmaz (My University, 2014)
ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ DERSİ GÖKKÜRESİ KONUSUNUN AKILLI TAHTA İLE UYGULAMALARININ ÖĞRENCİLERİN GÖRSEL DÜŞÜNCELERİNDEKİ GELİŞİME ETKİSİ Son yıllarda okullarda eğitim öğretim hayatına giren bilişim teknolojilerinden “akıllı tahta” uygulamaları bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının FATİH projesi kapsamında sınıflarda uygulamalarına başlanan akıllı tahtalar, devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bu popülerlik sonrasında akıllı tahta uygulamalarının, öğrencilerin algıları ve öğrenmeleri üzerindeki etkilerini araştırmak, gelecekte akıllı tahtaların daha etkin kullanılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Yeni eğitim sisteminde 10. Sınıf Fizik müfredatına, giren Astronomi ünitelerindeki üç boyutlu şekiller, modeller ve üç boyutlu koordinat sistemi “ gökküresi” öğrencilerin daha önceki öğrenim hayatlarında çok az karşılaştıkları kavramlardır. Bu kavramların akıllı tahta uygulamaları ile öğrencilere sunulması öğrencilerin bu kavramları daha iyi algılamalarına ve “görsel düşüncelerini” geliştireceği düşünülmektedir. Öğrencilerin görsel düşüncelerindeki gelişmenin süreci araştırması, 10. Sınıf seçmeli Astronomi dersindeki, “Kon Düzenekleri Ve Görünür Hareket” ünitesindeki gökküresi konusunda akıllı tahta uygulamaları kullanılarak yapılmıştır. Çalışma İstanbul İlindeki özel bir lisede yapılmıştır. Çalışma 15 kişilik sınıfta nitel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Bu gurup içinden üç öğrenci ile görüşme yapılarak vaka çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda akıllı tahta uygulamalarının, öğrencilerin görsel düşüncelerini olumlu yönde etkileyerek, öğrencilerin gökküresi konusunu öğrenmelerinde olumlu etki yaptığı ileri sürülmektedir. Akıllı tahta, elektronik tahta, akıllı tahta uygulamaları, görsel düşünme, görsel algı, görselleştirme, üç boyutlu düşünme, gökküresi, astronomi eğitimi.

ASTRONOMY AND SPACE SCIENTIST COURSE SUBJECT IN THE CELESTIAL SPHERE, APPLICATIONS WITH THE SMART BOARD OF THE EFFECTS OF STUDENTS’S VISUAL THINKING In recent years information technology in schools entering the academic life of the smart board applications constitute the main subject of this thesis. Fatih project of the Ministry of Education grades started to practice smart boards in public schools as well as private schools also have been used. After the popularity of this application smart board, students' perceptions and their impact on learning is intended to investigate. The future of smart boards are thought to contribute to more effective use. Physics Grade 10 curriculum in the new education system, in which three-dimensional shapes Astronomy unit, models and three-dimensional coordinate system of celestial students' previous learning are concepts they encounter in their lives very little. Smart board application of these concepts to be presented to the students with the concepts students to better detection and visual thinking is believed to be developed. The development of students' visual thinking process research, astronomy elective course in Grade 10, Coordinate System, and the apparent motion unit on the celestial sphere were performed using the smart board applications. The study was conducted at a private high school in Istanbul province. The study of 15 people is made ​​with qualitative research methods in the classroom. Three of the case studies in this group were held with students. As a result, the application of smart boards, visual thinking positive impact on students and the students have a positive impact on the celestial sphere where the issue of learning is suggested. Key Words: Smart boards, electronic whiteboards, interactive whiteboard applications, visual thinking, visual perception, visualization, three-dimensional thinking, celestial, astronomy education.
Keywords: Akıllı Tahta Uygulamaları; Astronomi Eğitimi --Türkiye; Bilişm Teknolojileri; Eğitim ve Öğretim; Eğitim ve Öğretim Teknikleri; Görsel Düşünme; Türkiye