Prozeβschritte von software requirements engineering - Çerçi, Nimet (My University, 2008)
Yazılım Gerekliliklerinin Şekillendirilmesi Süreci ve Adımları Bu çalışma ile, yazılım geliştirilecek olan sistem veya yazılım için müşterinin gereksinimlerini ortaya çıkarmayı ve bunları analiz ederek sistemi geliştirecek proje ekibi tarafından anlaşılabilir hale getirmeyi amaçlayan “yazılım gerekliliklerinin şekillendirilmesi” sürecinin anlatılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirilen adımların açıklığa kavuşturulması, bu adımları sistematize edebilmek için kullanılan metod ve teknikler, bu adımların genel sürece paralel olarak yürütülmesini ve bu süreci destekleyerek kolaylaştırmasını ve kısaltmasını amaçlayan koordinasyon biçimi ve genel süreçte yaşanılan ve sıkça rastlanan problemler için bir bakış açısı geliştirmek de tezin bir diğer amacıdır. Çalışmanın birinci bölümünde süreç ve süreçle ilgili kavramlar, farklı bilimsel yaklaşımlar gözönünde tutularak tanımlanmış, yazılım gerekliliklerinin şekillendirilmesi ihtiyacının sebepleri ve olmaması halinde yaşanılacak problemlere değinilmiştir. Gerekliliklerin şekillendirilmesini tek bir süreç olarak gözönünde tuttuğumuzda, bu sürecin tamamlanması için gereken adımlar ikinci bölüm altındaki beş alt başlıkta toplanmıştır. Bu alt başlıklar; yazılım geliştirme sürecinin yapılabilirliğinin kontrolü, gerekliliklerin ortaya çıkarılması, analiz edilmesi, gerekliliklerin son haline getirilerek görselleştirilmesi ile geçerliliğinin test edilmesi olarak sıralanabilir. Her bir alt başlık altında, ilgili adım tanımlanmış, akış anlatılmış ve destekleyen teknikler, yazılımlar veya metodlar açıklanarak avantaj ve dezavantajlar; ön plana çıktığı oranda vurgulanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise tüm bu adımların koordine edilip ideal şekilde yürütülebilmesini amaçlayan “yazılım gerekliliklerinin şekillendirilmesi sürecinin yönetilmesi“ konusu öne çıkan noktaları ile işlenmiştir.

ZUSAMMENFASSUNG Prozeβschritte von Software Requirements Engineering Das Ziel dieser Arbeit ist, den Requirements Engineering Prozess (Software Anforderungsanalyse) als ein Grundprozess anzunehmen und die eigene Vorgehensweise, dafür benutzte Methoden und Techniken, Nutzen, Notwendigkeitsgründen und Problembereichen der einzelnen Schritten dieses Prozessen mit eigenem Blickwinkel zu betrachten. Die Arbeit besteht aus drei Hauptteilen. Der erste Teil umfasst die Begriffe, unterschiedliche Annäherungen zum Requirements Engineering Prozess und auch die Notwendigkeitsgründen und Probleme des Prozessen. Wenn wir der Requirements Engineering Prozess als ein Grundprozess ins Betracht ziehen, werden bei dem zweiten Teil der Arbeit, einzelne Schritte dieses Grundprozessen ins Licht gebracht. Jeder Schritt wird ausführlich im Bezug auf seine Vorgehensweise erklärt. Dann werden die Techniken und Methoden, die für die Unterstützung jeweiligen Schritten benutzt werden, erstellt. Danach kommt die Nutzen und Problembereiche jedes Schritten. Bei dem dritten Teil der Arbeit wird auf das Anforderungsmanagement Rücksicht genommen, das für optimale Ausführung und Koordination der einzelnen Prozesshritte beabsichtigt.
Keywords: İşletme Enformatiği; Yazılım