Convergence mergers in european gas and electricity markets: how to assess? - Alper, Serdar (My University, 2007)
SERDAR ALPER AVRUPA GAZ VE ELEKTRİK PİYASALARINDA YAKINSAMA BİRLEŞMELERİ: NASIL DEĞERLENDİRİLEBİLİR? ÖZET Avrupa gaz ve elektrik piyasasõnda uzun zamandõr bir konsolidasyon yaşanmaktadõr. Doğal gaz tedarikçisi firmalarla elektrik üretim firmalarõ arasõndaki birleşmeler söz konusu konsolidasyon sürecinin en çarpõcõ yönü olarak öne çõkmaktadõr. Bu dikey birleşmeler, iki farklõ altyapõ sanayisinin entegrasyonunu öngörmesi dolayõsõyla yakõnsama (convergence) birleşmeleri olarak da adlandõrõlabilir. Bu çalõşmada, yakõnsama birleşmelerinin ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği ele alõnmõştõr. Öncelikle, klasik dikey birleşme teorisine ilişkin kõsa bir literatür taramasõ yapõlmõş ve yakõnsama birleşmelerini değerlendirmek için Brennan (2001) ve Hunger (2003) tarafõndan bilhassa geliştirilmiş olan iki farklõ değerlendirme yöntemi incelenmiştir. Daha sonra ayrõca, elektrik ve gaz piyasalarõnõn genel yapõsõ ve işleyişi hakkõnda bilgi verilmiştir. Bir sonraki bölümde ise Brennan ve Hunger yöntemleri Avrupa Komisyonu tarafõndan 2004 senesinde izin verilmeyen EDP/ GDP/ ENI arasõndaki birleşme vakasõna uygulanmõştõr. Söz konusu iki yöntemin uygulanmasõnõ teminen gerekli olan bazõ bilgi ve veriler mevcut olmadõğõndan dolayõ, çok sayõda varsayõm ve yorumda bulunulmuştur. Yakõnsama birleşmelerinin rekabet bozucu etkilerini tam olarak göstermek ve Brennan ile Hunger yöntemleri baz alõnarak çalõşmamõzda yapõlan incelemeyle Komisyon incelemesini karşõlaştõrmak için Komisyonun vakayla ilgili resmi incelemesi de kõsaca ilgili bölümde özetlenmiştir. Yaptõğõmõz analiz, Komisyonun incelemesiyle aynõ sonuca varmõştõr. Ancak, Komisyonun incelemesinde hacimli bir yer kaplayan, yakõnsama birleşmelerinin yatay etkilerinin ne Brennan ne de Hunger yönteminde yer almadõğõ tespit edilmiştir. Ayrõca, yakõnsama birleşmelerini inceleyen uygulayõcõlarõn bahse konu iki yöntemin farklõ noktalarõ dikkate almasõ nedeniyle farklõ sonuçlara varabileceği düşünülmektedir. Dolayõsõyla, klasik dikey birleşme teorilerine yakõnsama birleşmeleri incelenirken de başvurulmalõdõr. Yakõnsama Birleşmeleri, Dikey Birleşmeler, Elektrik Sektörü, Gaz Sektörü, Brennan Yöntemi, Hunger Yöntemi SERDAR ALPER CONVERGENCE MERGERS IN EUROPEAN GAS AND ELECTRICITY MARKETS: HOW TO ASSESS?

The European gas and electricity markets have been experiencing a trend towards consolidation. The ongoing mergers between natural gas suppliers and power generation companies are one of the most striking aspects of this consolidation process. These vertical mergers can be also regarded as convergence mergers since they imply the harmonization of the integration of two formerly separate infrastructure industries. In this study, the question of how convergence mergers should be assessed is addressed. First, the classical vertical merger theory is discussed, and then two different methods specially developed by Brennan (2001) and Hunger (2003) for assessing convergence mergers are explained. These two methods are later applied on the EDP/ GDP/ ENI merger case which was prohibited by the European Commission after an in-depth investigation in 2004. Since some information and data necessary to implement these methods are not available, several assumptions and interpretations are made. The summary of the Commission`s assessment is also included to provide a full illustration of the anticompetitive effects arising from a convergence merger and to make a comparison between the Commission`s and our assessments based on Brennan (2001) and Hunger (2003). Our analyzes come to the same conclusion with the Commission`s assessment. However, it is found that neither the Brennan method nor the Hunger method takes into account the horizontal effects of the convergence mergers, which constitute a large part of the Commission`s assessment. In addition, based on the different points of interest of the two methods, it can be argued that a practitioner assessing convergence mergers by using Brennan and Hunger methods might reach to different outcomes. Moreover, in our opinion, the classical vertical merger theory is still useful in some respects. Key Words: Convergence Mergers, Vertical Mergers, Electricity Industry, Gas Industry, Brennan Method, Hunger Method
Keywords: Avrupa Birliği; Dikey Birleşmeler; Ekonomi