İnfertilite durumunda kadınların yaşam kalitesi ve algıladıkları sosyal desteğin belirlenmesi - Kuş, Cihan (My University, 2008)
nfertilite Durumunda Kadınların Yaşam Kalitesi ve Algıladıkları Sosyal Desteğin Belirlenmesi Cihan KUŞ Bu çalışma; infertilite durumunda kadınların yaşam kalitesi ve algıladıkları sosyal desteği belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanıp uygulanmıştır. Araştırma, 20.11.2006 – 31.03.2007 tarihleri arasında Kocaeli’de özel bir hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde yapılmıştır. Araştırmada; çalışmaya katılmayı kabul eden, en az ilkokul mezunu olan, primer ya da sekonder infertilite tanısı almış, 134 kadın yer almıştır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikler ve infertilite öyküsünü tanımlayan “Genel Bilgi Formu” ile “SF- 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği” ve “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” (MSPSS) kullanılmıştır. Değerlendirmede; Tek Yönlü Anova, t testi ve Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmadaki kadınların yaş ortalamasının 28,81 ± 4,47 olduğu, çoğunluğunun 20-31 yaş grubunda yer aldığı, ilkokul mezunu, ev hanımı ve çalışmadığı belirlenmiştir. Kadınların algılanan sosyal destek puan ortalaması (MSPSS) orta düzeyde (44.93 ± 6.83) olarak “arkadaş” ve “özel insan” alt saptanmış ve algılanan desteğin en fazla “aile” sırasıyla gruplarından olduğu belirlenmiştir. Kadınların SF-36 Yaşam Kalitesi alt gruplarından aldıkları puan ortalamalarının “emosyonel rol güçlüğü “, “mental sağlık”, “enerji”, “genel sağlık” ve “sosyal fonksiyon” alanlarında daha düşük olduğu saptanmıştır. Yaşam kalitesi, bu beş boyutta değişkenlerle karşılaştırılmıştır. nfertilite nedenlerine göre algılanan sosyal destek ve yaşam kalitesi puanları karşılaştırıldığında, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Yaş ve aile biçiminin MSPSS, yaş ve duygu durumunun yaşam kalitesi puanlarını etkilediği belirlenmiştir (p<0.05) Elde edilen bulgular doğrultusunda; ileri yaş grubunda, infertilite ve tedavi süresi uzun, geniş ailede yaşayan kadınların duygusal ve sosyal açıdan değerlendirilmesi ve gerekli durumlarda uzman yardımının sağlanması önerilmiştir. nfertilite ve Hemşirelik, Yaşam Kalitesi (SF 36), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek (MSPSS). Determination of The Life Quality and Perceived Social Support of Women in Infertile Case. Cihan KUŞ This study was planned and carried out descriptively in order to determine the life quality and perceived social support of women in infertile case. This research was carried out betwen the date of 20.11.2006 – 31.03.2007 in Obstetrics and Gynaecology Policlinics of a private hospital in Kocaeli. In the research 134 women took part, that were the volunteers, at least primary school graduates and got the diagnosis of primer or seconder infertile. The data was obtained by General Information Form describes social demographic specifics and infertile story, SF-36 Life Quality Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). Obtained data was evalueted by One Way Anova, t test and Pearson Correlation Tests. In the research, the average age of the women was 28,81 ± 4,47, most of them were in the age group of 20-31, were primary school graduates, were housewives and were unemployed. It was found that the precieved social support total score averages of the women were intermediate level (44.93 ± 6.83) and they percieved the large amount of support from “family” and in sequence of “friend” and “special person” sub-groups. It was documented that the average scores of women from SF-36 Life Quality sub-groups were lower in “Emotional Role Limitation”, “Mental Health”, “Vitality “, “General Health” and “Social Function”. The life quality of women was evalueted with the variables in this five dimensions. The precieved social support and the life quality scores were compared according to the infertile factors, the difference wasn’t found to be statistically significant. (p>0.05). It was found that the age and the family shape effected the MSPSS score; the age and the feeling effected the life quality score (p<0.05). As a result, it is advised to evaluate and take an expert help for the women who are in older age groups, living with large family, have long infertility duration and infertility treatment duration in emotional aspect if needed. Key Words: Infertility and Nursing, Life Quality (SF-36), Multidimensional Perceived Social Support (MSPSS).
Keywords: İnfertilite; Kadın Hastalıları; Üreme Sağlığı