Sanayide staj yapan meslek lisesi son sınıf öğrencilerinin iş güvenliği konusunda karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri - Ersoy, Sezgin (My University, 2004)
Bilindiği üzere 18.yy başlarındaki sanayi Devrimi dünyada ekonomik ve sosyal anlayışta değişmelere yol açan liberal bir anlayışın dünya üzerindeki hakimiyetin başlangıcıdır. Bu ekonomik anlayış ihtiyaç - tüketim dengesini arz- talep piyasasına çevirmiştir. Bu ekonomik rekabeti yaratmıştır. Bu rekabeti yaratan öğeler maliyet, kalite, işçi, donanım, teknoloji, ihtiyaç analizleri v.b. 'in ağırlık kazanmasına neden olmuştur. Artık yalnız insan ihtiyaçlarını üretmede teknoloji, kalite ve eğitim anlayışı bu sürecin olmazsa olmazlarıdır. Bu kriterlerin sağlanması iki tarafı oluşturmuştur. Bunlar işçi ve işverendir. Bu tarafların ilişkileri, hakları ve görevleri tarafından belirlenmiştir. Günümüzde ülkeler ekonomik kararlar alırken bu tür düzenlemelere mutlaka yer vermektedir. Çünkü toplumun gereksinmelerini sağlayan ürünler nitelikli ve sağlıklı işçiler tarafından oluşturulmaktadır. Bu bütün gelişmiş dünya ülkeleri tarafından kabul görmektedir. Ülkemizde ise 4857 sayılı İş Kanunu geçerlidir. Bu kanun belli bir sözleşme karşılığında çalışan personelin çalışma şartlarını, çalışma ortamlarını, haklar ve görevleri içerir. Bununla birlikte meslek eğitimindeki öğrenciler için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu yürürlüğe sunulmuştur. Ülkemizde iş kazaları sayısı oldukça fazladır. Bütün kanun ve uygulamalar kağıt üzerinde bırakılmıştır. İş güvenliğini sağlamada asıl başlangıç noktası eğitimli insanların yetiştirilmesi ve bunun da mesleki eğitim içerisinde yer almasıdır. Sanayide çalışılan ortamlarda özellikle mesleki eğitim amaçlı çalıştırdığımız çocuklarımızın iş güvenliklerinin sağlanması sürekli denetimin yapılması ve uygulamaların geliştirilmesiyle mümkün olacağı bir gerçektir. Ülkemizin önümüzdeki süreçte bu konuya daha da fazla duyarlı kalacağı ümidindeyiz. Bu araştırma ''Sanayide Staj Yapan Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin İş Güvenliği Konusunda Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' sunmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İli sınırları içersindeki altı Endüstri Meslek ve bir Anadolu Meslek Lisesinde görevli öğretmen ve bu okullarda eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma İstanbul İli içersinde bulunan Endüstri Meslek, Anadolu Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerini kapsamaktadır. Bu araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde 'Giriş', İkinci Bölümde İlgili Yayınlar ve Araştırmalar, Üçüncü Bölümde Araştırmanın Yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü Bölümde bu araştırmada elde edilen bulgular ve son bölümde araştırmanın sonuçlarında konumuz için önemli olabilecek bilgiler bulunmuş bu bilgiler doğrultusunda öneriler belirtilmiştir. The industrial revolution, at the begining of the 18th century, is the starting point of the domination of a liberal approch, which caused changes in economic and social understanding in the world. This economic understanding has changed the need-product balance in the supply and demand market. This has caused economic competition. The elements which created the competition have caused cost, quality employee, equipment, technology and need analysıs, etc. to gain importance. Supplying these criteria formed two sides. These are employers and employes. The relationships, rights and duties of these two sides are arranged by governments. Now, when countries make economic decisions these regulations are always taken into consideration becus, it is accepted, by the developed countries of the world, that the products which satisfy the needs of the society are produced by qualified and healthy employees. In our country the ''labour law'' numbered 4857 is valid. This law includes the working conditions, working environment and rights and responsibilities of the staff who work with contract. Besides this law, for students who receive occuptional education the law of Occuptional Education numbered 3308 is valid. The number of work accidents is quite high in our country. All the laws and regulations are on paper ın order to provide job security, the real starting point is raising educated people and this must be included in occuptional education. It is true that, in the working environments of the industry, providing job security for the children whom we empoly, especially for the purpose of occuptional education is possible by doing continuous control and developing sensitive to this subject in the future. This research aims to present analysıs the sample of the research includes students and teachers from six Industry Occuptional and one Anadolu Education Highschool, in İstanbul The research includes students of Endüstri Meslek, Anadolu Endüstri Meslek and Anadolu Meslek Lisesi, in İstanbul This research consist of five parts. The first part includes ''Introduction'', the second part includes ''Related Research and Publications'' the third part includes '' Information about the method of research''. Inthe forth part there is diagnosis of the research and in thelast part there is the result of the research and suggestions. In this research, information that is i,mportant to this subject is found and following this information suggestions are made.
Keywords: Eğitim, Mesleki