Türkiye'nin borçlanmasında derecelendirme notu ve kredi temerrüt takasının (CDS) etkisi : G7 ülkeleriyle karşılaştırmalı analiz - Özalp, Yusuf (My University, 2025)
Bu çalışma, Türkiye'de kredi temerrüt takası (KTT) ile tahvil faiz oranları arasındaki ilişkiyi 2013-2023 dönemi aylık verileri kullanarak analiz etmekte ve bulguları G7 ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektedir. Türkiye için zaman serisi analizi kapsamında Johansen eşbütünleşme testi yapılmıştır. Böylece, Türkiye için Johansen eşbütünleşme test bulgusu olarak KTT primleri ile tahvil faizleri arasında uzun vadeli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Granger nedensellik testi gerçekleştirilmiş olup test sonuçları, bu iki değişken arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğuna işaret etmektedir. Bu bulgu, değişkenler arasında karşılıklı bir etkileşim bulunduğunu göstermektedir. Bir yandan KTT primlerindeki artışların tahvil faizlerini yükselttiği, diğer yandan tahvil faizlerindeki değişimlerin de KTT primlerini etkilediği anlamına gelmektedir. Bununla beraber, G7 ülkeleri için panel veri analizi çerçevesinde; Pedroni panel eşbütünleşme ve Kao panel eşbütünleşme testleri yapılmıştır. Bu testlerin sonuçları, G7 ülkeleri KTT primleri ve tahvil faizi arasında uzun dönemli ilişkiyi doğrulamaktadır. Sonuç gelişmiş ekonomilerde de KTT primlerindeki değişimlerin borçlanma maliyetlerini etkilediğini göstermektedir. Araştırma bulguları, Türkiye'de KTT primlerinin tahvil faiz oranları üzerinde yapısal ve doğrudan bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu etki, gelişmiş ekonomilere kıyasla çok daha belirgin şekilde gözlemlenmiştir. Çalışma, faiz oranlarının yalnızca iç politika araçlarıyla değil, aynı zamanda uluslararası finansal itibarın güçlendirilmesiyle yönetilebileceğini göstermektedir. KTT primlerinin düşürülmesi için ekonomik istikrarın sağlanması ve uluslararası yatırımcı güveninin tesis edilmesi kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, politika yapıcılar için uzun vadeli ve bütüncül stratejiler geliştirilmesi gerekliliği değerlendirilmektedir. Çalışma, KTT primlerinin borçlanma maliyetlerinin ana belirleyicisi olduğunu ortaya koyarak Türkiye ve G7 ülkeleri bağlamında bu etkiyi detaylı şekilde inceleyerek literatüre önemli bir katkı sunmaktadır.

This study analyzes the relationship between credit default swap (CDS) premiums and government bond yields in Turkey using monthly data from 2013 to 2023 and compares the findings with those of G7 countries. For Turkey, the Johansen cointegration test within a time series framework reveals a long-term relationship between CDS premiums and bond yields. Additionally, the Granger causality test indicates a bidirectional causal relationship, suggesting mutual interaction increases in CDS premiums raise bond yields, and changes in bond yields also influence CDS premiums. For G7 countries, Pedroni and Kao panel cointegration tests were applied under the panel data framework. The results confirm a long-term relationship between CDS premiums and bond yields in developed economies as well. However, the structural and direct impact of CDS premiums on bond yields is found to be more pronounced in Turkey compared to G7 countries. The findings show that interest rates are influenced not only by domestic policy tools but also by a country’s international financial reputation. Reducing CDS premiums requires ensuring macroeconomic stability and restoring investor confidence. In this context, the study evaluates the need for long-term and comprehensive strategies by policymakers. Ultimately, the study demonstrates that CDS premiums are the main determinant of borrowing costs and makes a significant contribution to the literature by examining this effect in depth within the context of both Turkey and G7 countries.
Keywords: Borçlar, Dış; Cointegration analysis; Credit ratings; Debts, External; Emerging markets and Sovereign risk; eşbütünleşme analizi; Kredi derecelendirmesi; Kredi temerrüt takası; nedensellik ilişkisi ve borçlanma maliyetleri Credit default swaps; Sovereign bond yields; tahvil faiz oranları; Turkey; Türkiye