Yerli televizyon dizilerinde dramatik yapı - Erturgut, Sedef Mine (My University, 2009)
Drama, Tiyatro, Sinema,Yerli Diziler, Televizyon ÖZET YERLİ TELEVİZYON DİZİLERİNDE DRAMATİK YAPI İletişim bilimi, iletişim teknolojisinin gelişimine paralel olarak çalışma alanını tarih, edebiyat, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, antropoloji, siyaset ve ekonomi gibi sosyal bilimlerle genişletmiştir. İletişim teknolojisindeki gelişmelerin ürünleri ise her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir. Bu geniş ve çeşitli ürünler içinde televizyon, hem kulağa hem göze hitap eden bir araç olarak günlük hayatımızda önemini ve sosyal etkilerini sürdüren önemli bir kitle iletişim aracıdır. Televizyonun anlatım dili ise tiyatro ve sinemanın da dayandığı dramatik anlatım dilidir. Dramatik dilin kullanımını haber, spor, yarışma, sohbet programları, reklam kuşaklarında görebiliriz. Dramatik dilin en yoğun biçimde kullanıldığı ve prime-time’da en başta yer alan televizyon programlar içinde dizi ve seriyaller gelmektedir. Günümüzde diziler ele aldıkları konuları ve işledikleri temaları, canlandırdıkları karakterleri, çekim mekanları ve oyuncularıyla toplumdan her kesimin kendinden izler bulduğu formattır. Yerli televizyon kanallarımızda 2000’li yıllardan itibaren “Dizi Patlaması” olarak nitelendirebileceğimiz canlı televizyon oyunları, televizyon filmleri, soap opera, durum komedisi, mini dizi, belgesel drama ve alt türleriyle toplumu etkileyen önemli programlardır. Oral Culture, Written Culture, Visual Culture, Television

Dramatological Structure of the Local , Serial TV Films Paralel to the developments of communication technology, Science of Communication expands its bounderies supported by history, literature, sociology, psychology, social psychology, antropology, political science and economy. The outcome of the developments and tools in Communications Technology become indismissable parts of our daily lives. Same as theatre and cinema, Television as a medium of audio visual mass communication is a significant tool of that technology. The dramatology on TV is similar to what theatre and cinema may offer. We watch dramatology even in broadcast news,sports programs, competitions, pannels, talk shows and commercials. There is a huge portion of dramatology especially in serial films of the prime time. Nowadays, serials have formats that one can identify himself/ herself with the theme, locations, characters and actors/ actresses. Considering live TV shows, competitions, soap opera, sit coms, mini serials, documentaries and sub products like commercials, we can address the effects of a “serial boom”since 2000’s.
Keywords: Radyo-Televizyon