Erken Yaşta Evlilikle Mücadele Kapsamında Ergin Olmayanlarla Evliliğin Bir Süresiz Geçersizlik (Mutlak Butlan) Sebebi Olarak Düzenlendiği İsviçre Medeni Kanunu’nun Revizyonuna Yönelik Ön- Tasarı - ERLÜLE, FULYA (My University, 2022)
Yoksulluk, eğitimsizlik, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi nedenlere bağlı olarak önceleri sadece az gelişmiş ülkelere özgü bir sorun olarak algılanan erken yaşta evlilikler, başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkelerine doğru gerçekleşen zorunlu göç ve iltica akını nedeniyle gelişmiş ülkelerin de mücadele etmek zorunda kaldıkları en önemli hukuki sorunlardan biri haline gelmiştir. İsviçre’de, diğer pek çok Avrupa ülkesinden önce 19 Aralık 2008 tarihli Yetişkinlerin Korunması, Kişilik Hakları ve Çocuk Haklarına İlişkin Federal Kanunla, Medeni Kanunu’muzun 124/2. maddesine karşılık gelen, mehaz İsviçre Medeni Kanunu’nun m. 94/2. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. İsviçre’de bu değişikliği 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren, Zorla Evliliklere Karşı Tedbirler Hakkında Federal Kanun izlemiştir. Yapılan bu değişiklik ile İMK m. 105 hükmüne zorla evlilik (İMK m. 105/bent 5) ve ergin olmayanlarla yapılan evlilik (105/bent 6) şeklinde iki yeni geçersizlik sebebi eklenmiştir. Ancak İMK m. 105/bent 6’da düzenlenmiş olan ergin olmayanlarla yapılan evliliğe ilişkin geçersizlik sebebinin ergin olmadan önce evlenen eşin 18 yaşın tamamlanmasına kadar ileri sürülebiliyor olması, şayet bu mümkün olmazsa, ergin olmadan önce yapılan bu evliliğin kanun gereği kendiliğinden geçerli hale gelmesi, kanun koyucunun ergin olmayanlarla yapılan evlilikleri engelleme çabalarını sonuçsuz bırakmıştır. Bunun üzerine İsviçre Medeni Kanunu m. 105/bent 6 hükmünde ve hükümle bağlantılı İMK’nun diğer maddelerinde değişiklik öngören, 30 Temmuz 2021 tarihli İsviçre Medeni Kanunu Revizyonu (Ergin Olmayanlarla Yapılan Evliliklere Karşı Tedbirler) başlıklı ön tasarı hazırlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Erken Yaşta Evlilik, Zorla Evlilik, Evlenme Yaşı, Evlenmenin Geçersizliği, Evlenmenin Butlanı, Mutlak Butlan, İsviçre Medeni Kanunu Revizyonu, Ön-Tasarı

Early marriages were once a problem perceived to be exclusive to less developed countries because of poverty, lack of education, domestic violence, and gender inequality. Due to forced immigrant and refugee influx to European countries, particularly Turkey, it has become one of the most important legal problems developed countries also have to deal with. Swiss Civil Code Art. 94/2, corresponding to Turkish Civil Code Art. 124/2, was abolished by the Federal Law on the Protection of Adults, Personality Rights, and Children’s Rights dated 19 December 2008. Then, the Federal Law on Measures for the Fight against Forced Marriages came into force on 1 July 2013 followed. Hereby, two new grounds for the invalidity of marriage, namely forced marriage (Swiss Civil Code Art. 105 sub-paragraph 5) and marriage with minors (Swiss Civil Code Art. 105 subparagraph 6) were introduced. Yet, invalidity for marriage with minors can only be alleged until the minor spouse turns 18, and if not alleged until then, the marriage becomes valid by itself. The fact that validity could be alleged only for a definite period of time failed the efforts to prevent marriages with minors. Then, the preliminary draft law titled Swiss Civil Code Revision (Measures Against Marriages with Minors) dated 30 July 2021 was prepared, which provides for amendments to Swiss Civil Code Art. 105 sub-paragraph 6 and other related articles. Keywords: Early Marriage, Forced Marriage, Marriage Age, Invalidity of Marriage, Absolute Invalidity, Swiss Civil Code Revision, Preliminary Draft
A Measure for the Fight Against Early Marriage: Preliminary Draft Law on the Revision of Swiss Civil Code Stipulating Marriage with Minors as an Invalidity Ground Not Subject to a Time Limit (Absolute Invalidity)
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Hukuk; Medeni Hukuk; Social Sciences and Humanities; Law; Civil Law; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; HUKUK; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; LAW; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Erken Yaşta Evlilik; Zorla Evlilik; Evlenme Yaşı; Evlenmenin Geçersizliği; Evlenmenin Butlanı; Mutlak Butlan; İsviçre Medeni Kanunu Revizyonu; Ön-Tasarı; Early Marriage; Forced Marriage; Marriage Age; Invalidity of Marriage; Absolute Invalidity; Swiss Civil Code Revision; Preliminary Draft