Yenilenebilir enerji üretiminde güç kalitesinin analizi - Altun, Mehmet (My University, 2010)
YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİNDE GÜÇ KALİTESİNİN ANALİZİ İklim değişiklikleri ve çevresel yıkım sebebiyle enerji politikasında bir değişim gerekliliği üst seviyelere ulaşmıştır. Artan enerji talebi fosil yakıtların azalmasına, dolayısıyla maliyetin artmasına sebep olmakta, bu sebeple son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem ve yenilenebilir enerji ile çalışan enerji üretim santrallerinin sayısı giderek artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde rüzgar enerjisi oldukça fazla ilgi görmekte ve bu alana yapılan yatırımlar hızla artmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, rüzgar santralleri, rüzgar santrallerinde enerjinin hammaddesi olan rüzgar, santrallerde kullanılan generatörler, rüzgar enerji sistemleri ve güç kalitesi kavramının alt açınımları olan gerilim dengesizlikleri, dalga şekli bozuklukları, harmonik ve fliker ayrı ayrı incelenmiş olup, güç kalitesi problemlerinin günlük hayatta karşımıza ne şekilde çıkacağı ile ilgili uygulama örnekleri verilmiştir. Daha sonra rüzgar santrallerinde güç kalitesini artırmak için kullanılan ekipmanlara yer verilmiştir. Son olarak, bir rüzgar türbininden, rüzgar santrallerinde güç kalitesinin en büyük bileşenlerinden biri olan gerilim değişimi ölçümü alınmıştır.

ANALYSIS OF POWER QUALITY FOR RENEWABLE ENERGY PRODUCTION Climate change and environmental damage necessitate a change in energy policy. Increasing energy demand is causing the depletion of fossil fuels and thus the rise in costs. Recently, importance of renewable energy resources and the quantity of power stations which are operating with renewable energy are increasing day by day. Wind energy is the most interested resource among renewable energies and investments related to this area are rapidly increasing. Within the context of this thesis, wind turbines, wind as a raw material of wind turbines, generators used at power production, wind energy systems and power quality with voltage imbalance, abnormality of waveshape, harmonics and flickers are investigated seperately. Additionally, the cases have been analyzed under the aspect of how we can come across power quality problems in daily life. Furthermore, equipments, that are used to enhance the power quality of wind turbines have been evaluated. In conclusion, voltage imbalance, which is the most important parameter of power quality, has been measured from a wind tirbune.
Keywords: Enerji Üretimi