Öğretmenlerin öğrenme stratejilerine göre değiştirmesi gereken tutum ve davranışlar - Bilgen, Güzin (My University, 2005)
Bu araştırmada; düz lise, özel lise, teknik lise ve endüstri meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin öğrenme- öğretme stratejilerine dair bilgileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada saha araştırması tekniği kullanılmıştır. Bilgi toplama aracı olarak anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anketler İstanbul ili Avrupa yakasındaki Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Güngören, Fatih, Zeytinburnu ilçelerinde bulunan endüstri meslek lisesi, teknik lise, düz lise ve özel liselerde çalışan kültür derslerine ve teknik derslere giren öğretmenlere tesadüfi örneklem yöntemiyle uygulanmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmuştur. mde öğrenmeyle ilgili bugün bulunduğumuz durum değerlendirilmiş ve araştırmanın yapılma nedeni belirtilmiştir. İkinci bölüm ilgili kaynaklar bölümüdür. Bu bölümde öğrenmeye stratejilerine yönelik bugüne kadar hazırlanmış yerli ve yabancı araştırmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm yöntem bölümüdür. Metodoloji bölümünde araştırmanın yöntemi, evreni ve örneklemi verilmiştir. Dördüncü bölüm Bulgular ve Yorumlar bölümüdür. Bu bölümde araştırma sonucunda toplanan anketlerin spsss programında işleme konulduktan sonra ortaya çıkan değerlere ait oluşturulan tabloların istatistiki değerlendirmeleri ve yorumları verilmiştir. Beşinci bölüm Sonuçlar bölümüdür. Bu bölümde dördüncü bölümde yazılan değerlendirmelere ve araştırmamın alt problemlerine göre sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölüm Tartışmalar bölümüdür. Tartışmalar bölümünde, araştırmadan çıkan sonuçların neden ve nasıl oluştukları hakkında yorumlar yapılmıştır. Yedinci bölüm öneriler bölümüdür. Bu bölümde araştırmada ve araştırma sonucunda bulunan eksikliklerin düzeltilebilmesi için neler yapılabileceği hakkında öneriler verilmiştir. Araştırmanın en önemli sonucu araştırmaya katılan öğretmenlerin öğrenme stratejililerini kullanmada eksikliklerinin olduğudur. In this research, learning and teaching skills of teachers who work in regular high schools, private high schools, technical high schools, and vocational high schools have been determined and field research technic has been used. Questionnaries have been prepared in order tok collect information. The questionnaries have been applied to teachers working in regular high schools, technical high schools, private high schools, vocational high schools and who ive culture and technical classes in Bahcelievler, Bakirkoy, Besiktas, Beyoglu, Gungoren, Fatih, Zeytinburnu districts of İstanbul by random sampling method. This research constitutes of seven parts. The first part is introduction in which an analysis of the situation of learning and the reasons for the research have been explained. The second is the references part. And local or foreign researches up to now which are about the learning strategies have been explained. The third part is the method part. The method, universe and the sampling have been dealt with in this section. The fourth section is Findings and Interpretations. The results of questionnaires are processed in spsss program and statistical charts are explained and interpreted. The part five is Results part. Results are given according to the sub-problems of research and the evaluations . Part six is the discussion one. The evaluations and interpretations are made according to the results of the research. Part seven is the suggestions part. Suggestions are made in order to correct the mistakes and fill the gaps. The most important result of the research is that teachers who have participated in the research are insufficient in terms of learning strategies.
Keywords: Eğitim; Öğretmenler