FED faiz oranlarının emtia piyasasının hacmine etkisi - dünya ve Türkiye’den örnekler - Aghaverdiyev, Bahlul (My University, 2019)
Yatırımcılar, 150 yıldan fazla bir süredir emtia piyasalarında alım satım yapmaktadırlar. Emtialar basit mallar ve gıda arzımızın temelini oluşturan malların imalatıdır. Emtia Ticaret borsaları ekonomide hayati bir rol oynar ve bu borsalar sayesinde ülkeler ekonomik bir büyüme sağlamıştır.Emtia borsaları, yatırımcılara ve yatırımcılara vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyon ve diğer türev ürünler ile alım satım yapma olanağı sağlamaktadır. Doğası gereği, bu yatırım araçları sadece en profesyonel ve en deneyimli yatırımcılar tarafından kullanılan son derece karmaşık finansal araçlar olarak nitelendirilmektedir. İşlem hacmi, bir günde borsadaki işlem sayısının toplamını ifade etmektedir. Bu işlem, yatırımcıların ilgisini ve ardından yatırım yapılan araçların fiyatında büyük etkisi olduğunu göstermektedir. İşlem hacmi yatırımcıların karar vermesinde büyük etkiye sahiptir. Bundan dolayı yatırımcılar işlem hacmine etki eden faktörleri araştırmaktadırlar.Diğer taraftan, Federal Rezerv Bankası, ABD’nin ekonomik büyümesini kontrol etmek için federal fon oranını bir araç olarak kullanmaktadır. Bu onu dünyadaki en önemli faiz oranı yapmaktadır.Bu çalışmada, farklı emtia borsalarından, en çok işlem gören emtia verileri alınarak, dünya üzerindeki çok büyük etkisi olan FED faiz dereceleri arasındaki ilişki araştırılmaktadır. TABLOSUÖZETiABSTRACTiiİÇİNDEKİLER TABLOSUiiiTABLOLAR LİSTESİviŞEKİLLER LİSTESİviiiKISALTMALARixBİRİCİ BÖLÜMEMTİA HAKKINDA GENEL BİLGİ, EMTİA TÜRLERİ, EMTİA PİYASALARI1.1.Emtialar Hakkında Genel Bilgi21.2.Emtia Türleri31.2.1.Enerji Emtiaları31.2.2.Endüstriyel metaller81.2.3.Değerli Metaller91.2.4.Tarımsal Emtialar111.3.Emtialara Yatırım111.4.Emtia Piyasaları12İKİNCİ BÖLÜMFEDERAL REZERV SİSTEMİ HAKKINDA GENEL BİLGİ VE FED FAİZ DERECELERİ2.1.FED Nedir ?222.1.1.Koloni Amerikada Para ve Bankacılık222.1.2.Merkezi Banka İle Tanışma232.1.3.Serbest Bankacılık Dönemi242.1.4.Finansal Krizler ve Buhranlar252.1.5.Federal Rezerv Sisteminin Gelişimi252.2.Fed'in Yapısı262.2.1.Governörler Kurulu272.2.2.Federal Rezerv Bankaları272.2.3.Federal Açık Piyasa Komitesi282.2.4.Mali Düzenleyici Reform282.3.Üç Önemli Federal Rezerv Varlığı292.3.1.Governörler Kurulu292.4.FED BANKALARI302.4.1.Federal Açık Piyasa Komitesi322.5.FED’in Görevleri332.5.1.Para Politikasını Uygulamak342.5.2.Finansal Sistemin İstikaranını Teşvik Etmek372.5.3.Finansal Kurumları ve Faaliyetleri Denetlemek ve Düzenlemek372.5.4.Ödeme ve ödeme sistemi güvenlik ve verimliliğini artırmak372.5.5.Tüketici Korumasını ve Toplum Gelişimini Teşvik Etmek382.6.Fed Faizleri392.7.Federal Rezerv: Para Politikası412.8.Federal Reserve: FOMC Oran Toplantısı42ÜÇÜNCÜ BÖLÜMEMTİA PİYASASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE FED FAİZ DERECELERİNİN RÖLÜ3.1.İşlem Hacmi ve Önemi443.2.İşlem Hacminin Yatırım Yaparken Kullanımı453.3.Vadeli İşlem Piyasası İçin Hacim523.4.Emtia Piyasasını Etkileyen Ekonomik Faktörler553.4.1.Tüketici Fiyat Endeksi563.4.2.Çevre Envanter Değerlendirmesi Raporları563.4.3.Federal Rezerv Faiz Oranları573.4.4.GSYİHHata! Yer işareti tanımlanmamış.3.4.5.Londra Altın Düzenlemesi583.4.6.Tarımdışı İstihdam Verileri583.4.7.Üretici Fiyat Endeksi593.4.8.Reuters / Jefferies CRB Endeksi593.4.9.ABD Doları603.4.10.Batı Teksas Orta (WTI) ham petrol60DÖRDÜNCÜ BÖLÜMFED FAİZ DERECLERİNİN EMTİA PİYASASI HACMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ4.1.Araştırma Konusu ve Amacı614.2.Literatür Çalışması624.3.Araştırmanın Kapsamı634.4.Veri Toplama644.5.Veri Analizi Yöntemi654.6.Veri Analizi654.6.1.Gümüş Futures Sözleşme Hacmi654.6.2.Altın Futures Sözleşmeleri Hacmi674.6.3.Soya fasulyesi704.6.4.Mısır Futures Sözleşmeleri724.6.5.Doğal Gaz754.6.6.Brent Petrol77SONUÇ79Kaynakça80

Investors have been trading in commodity markets for more than 150 years. Commodities are the production of goods that are the basis of simple goods and food supply. Commodity exchanges play a vital role in the economy, which has led to economic growth.Commodity markets enable investors and investors to trade futures contracts, options and other derivatives. By their nature, these investment instruments are considered to be highly complex financial instruments used only by the most professional and experienced traders.The trade volume represents the total number of transactions on the stock exchange in one day. This process shows the interest of investors and the effect of the price of the means that are invested. The trade volume has a great impact on investors' decision making. Therefore, investors are investigating the factors affecting the trading volume.On the other hand, the Federal Reserve Bank uses the federal funding rate as a tool to control US economic growth. This makes it the most important interest rate in the world.In this study, the most traded commodity data from different commodity exchanges and the relationship between FED interest rates which have a great impact on the world is being investigated.
Keywords: : Fed; Business; Commodıty; Commodity Exchange; Emtia; Emtia Borsaları; Faiz Dereceleri; Financial instruments; Finansal yatırım araçları; Interest Rates; İşlem Hacmi FED; İşletme; Volume of Trade