Hastanede yatan Fungemili olgulardan izole edilen Candida Parapsilosis kökenlerinin virülans faktörleri - Dağdeviren, Meltem (My University, 2002)
Bu çalışmada 19 'u hastanede yatan fungemili hastaların kan kültürlerinden, 14 'ü kan dışı klinik materyalden izole edilen toplam 33 Candida parapsilosis kökeninde aderens ve asit proteinaz, fosfolipaz üretimi olmak üzere 3 virülans faktörünün varlığı ve mevcut virülans faktörlerinden hangisinin ya da hangilerinin fungemi gelişiminde rol oynadığı araştırılmıştır. Aderens yeteneğini değerlendirmek için yanak epitel hücreleri, asit proteinaz aktivitesi için %1 sığır serum albumini içeren katı besiyeri, fosfolipaz aktivitesi için yumurta sarısı içeren katı besiyeri kullanılmıştır. Ondokuz kan izolatının adezyon değerleri ortalaması 52.63, 14 kan dışı klinik materyalden izole edilen kökenlerin adezyon değerleri ortalaması 57.96 olarak bulunmuştur. Aderens yeteneği açısından, iki grup arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Kan dışı materyalden izole edilen çalışma grubu 2 'deki 9 köken (%64.29) ve çalışma grubu 1 'deki 5 kan izolatı (%26.31) asit proteinaz pozitif olarak bulunmuştur; iki grup arasındaki bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır (p<0.05). Ondokuz kan izolatının 5 (%26.31) 'inde fosfolipaz aktivitesi saptanmıştır. Kan dışı klinik materyalden izole edilen 14 kökenin hiçbirinde fosfolipaz aktivitesi gözlenmemiştir. iki grup arasındaki bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır (p<0.05). Çalışmamızda ayrıca, kökenlerin adezyon-fosfolipaz, adezyon-asit proteinaz özellikleri arasında bağlantı olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda, Candida parapsilosis 'e bağlı hematojen infeksiyonlarda fosfolipaz üretiminin önemli bir virülans faktörü olabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Mikrobiyoloji