Badmintonda çevikliğin performansa etkisi ve geliştirilmesine yönelik antrenman uygulamaları - Hazar, Fatih (My University, 2005)
BADMİNTONDA ÇEVİKLİĞİN PERFORMANSA ETKİSİ VE GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ANTRENMAN UYGULAMALARI ÖZET Araştırma; badmintonda çevikliğin performansa etkisinin belirlenmesi ve çevikliğin geliştirilmesine yönelik antrenman uygulamalarının ortaya koyulması amacıyla planlandı. Bu temel amacın yanı sıra; badmintonda çevikliğin önemini incelemek ve çevikliğin; sürat, ivmelenme, kas gücü, kuvvet, denge, esneklik, anaerobik güç ve aerobik dayanıklılık (VO2max) parametreleriyle ilişkisini saptamak ta amaçlandı. Çalışmada 10-13 yaş grubu öğrencilerden Deney ve Kontrol grubu oluşturuldu. Her grup için 14 erkek ve 14 kız olmak üzere toplam 28'er öğrenci belirlendi. Deney grubuna, geliştirilen Badminton Çeviklik Antrenman Kontrol grubuna ise, Geleneksel/ Klasik Antrenman hafta süresince uygulandı. Gruplara antrenman programları öncesinde ve sonrasında, çeviklik, performans ve diğer parametrelerin değerlerini belirlemek üzere ön test ve son testler uygulandı. Çeviklik ile performans, fiziksel, fizyolojik ve biyomotorik özellikler arasındaki ilişkiler Spearman Korelasyon Testi kullanılarak belirlendi (p<.0.01). Deney ve kontrol grupları arasında, ön testler arasında ve son testler arasındaki (Gruplar arası) farklılıkları belirlemek için, Mann-Whitney U Testi, grupların kendi içlerinde ön testler ile son testler arasında (Grup içi) farklılıkları belirlemek için, Wilcoxon Testi kullanıldı. Çeviklik ile performans arasında anlamlı ilişki bulundu (p<.01). Çeviklik ile dikey sıçrama, 10 m sürat ve aerobik kapasite (VO2max) arasında anlamlı bir ilişki bulunmakta (p<.01), bacak kuvveti arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>.05). Çeviklik antrenman deney grubunun çeviklik ve performansında önemli gelişimler sağladı (p<.001). Klasik antrenman kontrol grubunun çeviklik ve performansında önemli gelişimler sağladı (p<.001). Deney grubunun çeviklik ve performans son test değerleri, kontrol grubunun değerlerinden önemli derecede daha iyiydi (p<.001). Araştırma sonucunda, çevikliğin badminton performansı üzerinde önemli bir etkisinin olduğu belirlendi. Çeviklik antrenman sporcuların çevikliklerinde diğer programa oranla çok daha önemli gelişmeler sağladığı belirlendi. THE EFFECT OF AGILITY IN BADMINTON PERFORMANCE AND TRAINING APPLICATIONS FOR DEVELOPING AGILITY IN BADMINTON Adı ve Soyadı : Fatih HAZAR Danışmanın Adı: Yrd.Doç.Dr. Ali KIZILET Doktora

Beden Eğitimi ve Spor The aim of this study was to determine the effect of agility on badminton and training applications for developing agility in badminton. The other aim was to determine the importance of agility on badminton and the relationships between agility and other parameters as; sprint, acceleration, muscular power, strength, balance, flexibility, anaerobic power and aerobic capacity (VO2max). Experimental and control groups were the students of ages 10-13 years. Each group has 14 female and 14 male subjects, a total of 28 subjects. Badminton Agility Training program was developed and applied to experimental group, and Traditional/ Classical Training program was applied to control group. Agility, performance and other parameters were measured by pre-tests and post-tests. The relationships between agility and performance, physical, physiological and biomotor abilities were analyzed by Spearman Correlation Test (p<.01). The differences between the pre-tests and post-tests of groups were analyzed by Mann-Whitney U Test and differences between pre-tests and post-tests of each group were analyzed by Wilcoxon Test. There were significant relationship between agility and performance (p<.01). Also, there were significant relationships between agility and vertical jump, muscular power, 10m sprint, aerobic capacity (VO2max) (p<.01), but not significant relationships between agility and leg strength (p>.05). The Agility training program provided significant improvements in agility and performance of experiment group (p<.001). Traditional training program also provided significant improvements in agility and performance of experiment group (p<.001). Post-test measurements of agility and performance of experimental group were significantly better than those of control group. As a result, there was significant effect of agility on badminton performance. Agility training program provided more improvements on agility of players than traditional training program. Key Words: Badminton, Agility, Training.
Keywords: Beden Eğitimi