Türkiye'de kayıt dışı istihdam - Dönmez, Hasan (My University, 2019)
Kayıt dışı ekonominin istihdam boyutunu ele alan kayıt dışı istihdam, gelişmişlik düzeyleri fark etmeksizin günümüz ülke ekonomilerinde yıllardan beri süregelen bir sorun olmakla birlikte, bir anda önlenmesi ya da azaltılması da mümkün olmamaktadır. Kayıt dışı istidam, kısa vadede olumlu sinyaller vermekte iken orta ve uzun vadede işçi, işveren ve devlet açısından ekonomik ve sosyal sorunlara neden olmaktadır. Bugüne kadar yürütülmüş olan çalışmalar; üretimden, ücrete ve çalışma şartlarına kadar birçok çalışanın hayatını etkileyen sorununun çözümünde istenilen sonuçları elde etmek için yeterli olmamıştır. Bu çalışmada, kayıt dışı ekonomi ile birlikte kayıt dışı istihdamın özellikleri, türleri, şekilleri, nedenleri ve sonuçları ele alınarak kayıt dışı istihdamın genel görünümü çıkarılmış ve kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu sektörler ve gruplar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ışığında yorumlanmıştır. Ayrıca, Türkiye’de kayıt dışı istihdamla mücadelede uygulanan yöntemler incelenmiş ve birçok çalışanın hayatını etkileyen kayıt dışı istihdam sorununun çözümüne ilişkin öneriler dile getirilmiştir.

Although informal employment, related to the employment aspect of the informal economy, has been a serious problem in many countries’ economies for many years independent from development, it cannot be reduced in the short term. While informal employment brings advantages in a short time, it causes economic and social problems for the workers, employers, and government in the medium and long term. Studies so far are insufficient to analyze problems, affecting the workers’ life in respect of production, wages and working conditions in workplaces, and to achieve the desired results. In this study, both the informal economy and informal employment have been examined by analyzing their aspects, types, causes, and results. Moreover, the sectors and areas in which informal employment is most common have been examined based on the data of the Turkish Statistical Institute (TUIK). Also, the several methods applied to cope with the informal employment, affecting the employees’ lives, and suggestions to bring down the level of unregistered employment have been reviewed.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Informal Employment; Informal sector (Economics); Kayıt Dışı Ekonomi; Kayıt Dışı İstihdam Informal Economy; Kayıtdışı ekonomi; Labor economics; Turkey; Türkiye