Sivil toplum kuruluşlarında dijital itibar yönetimi ve algısı : Türkiye'deki kadın odaklı STK'lar üzerine bir araştırma - Polat, Ahmet Fuat (My University, 2024)
Araştırma, Türkiye’de kadın odaklı sivil toplum kuruluşlarının dijital itibar yönetim sürçelerini ve bu yönetim süreci sonucuna elde ettikleri kazanımları, dijital medyaya bakış açılarını ve dijital medyanın kadın hakları savunusundaki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Toplanan literatür verileri ışığında; örneklem setini oluşturan kadın odaklı sivil toplum kuruluşlarının WEB sayfaları ve dijital varlıkları analiz edilerek vizyon, misyon ve ana faaliyet alanlarına ilişkin birincil veriler oluşturulmuştur. Çalışmada; Google arama motorunda ““Kadın STK’ları, Kadın Sivil Toplum Kuruluşları, Kadın ve STK, Kadın ve Sivil Toplum Kuruluşları” kelimeleri ile yapılan aramalarda çıkan ilk 10 STK örneklem olarak belirlenmiştir. Söz konusu örneklem kümesini oluşturan STK’lar ile iletişime geçilerek 5’i ile görüşme gerçekleştirilebilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular; belirlenen kod ve temalar kapsamında MAXQDA Analytics Pro 2020 analiz mlenmiştir. Çalışmada dijital medyanın; kadın STK’ların gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve amaçlarını daha etkin bir şekilde kamuoyuna duyurdukları ve bu yönüyle dijital medyanın geleneksel medyadan farklılaştığı sonucunca ulaşılmıştır. Dijital medya platformları aracılığıyla kadınların kendilerini daha etkin bir şekilde ifade edebildikleri belirlenmiştir. Bu bağlamda dijital medyanın hem STK’ların hem kadınların hem de kadın hakları savunusu alanının daha etkin işlemesini sağladığı belirlenmiştir.

The research aims to reveal the digital reputation management processes of women-focused non-governmental organizations in Türkiye and the gains they have achieved as a result of this management process, their perspectives on digital media and the role of digital media in defending women's rights. In the light of the collected literature data; by analyzing the WEB pages and digital assets of the women-focused non-governmental organizations that make up the sample set, primary data regarding their vision, mission and primary areas of activity was created. In the study, the first 10 NGOs that appeared in the searches made with the words Women's NGOs, Women's Non-Governmental Organizations, Women and NGOs, Women and Non-Governmental Organizations in the Google search engine were determined as the sample. The NGOs that made up the sample group in question were contacted and five of them were interviewed. Descriptive analysis and content analysis methods were used to analyze the data obtained from the interviews. Results: It was analyzed with the MAXQDA Analytics Pro 2020 analysis program within the scope of the determined codes and themes. The study concluded that digital media announces the activities and goals of women's NGOs to the public more effectively and that digital media differs from traditional media in this respect. It has been determined that women can express themselves more effectively through digital media platforms. In this context, it has been determined that digital media enables both NGOs, women, and the field of women's rights defense to function more effectively.
Gital reputation management and perception of non governmental organizations : A research on women-focused NGOs in Türkiye
Keywords: Kadın; kadın sivil toplum kuruluşu Women; Kadınlar; non-governmental organization; Non-governmental organizations; Sivil toplum kuruluşları; sivil toplum kuruluşu; Sivil toplum örgütleri; Türkiye; Women; women's non-governmental organization