Yaşamı sürdürme nedenleri ve temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyinin intihar olasılığı üzerindeki yordayıcılığı - Abamor, Ayşe Enise (My University, 2020)
Amaç: Araştırmanın amacı yaşamı sürdürme nedenlerinin azlık-çokluğu, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyi ve algılanan stres düzeyinin intihar olasılığıileilişkisiniaraştırmaktır. Yöntem: Araştırmada İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Yaşamı Sürdürme Nedenleri Envanteri (YSNE-28), Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği (TPİÖ) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) uygulanmış, 334 kişi tarafından sağlanan verilerle değişkenler arası ilişkilerveyordayıcılıkincelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda yaşamı sürdürme nedenleri, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyi ve algılanan stres düzeyinin intihar olasılığı ile ilişkileriveyordayıcılıklarısaptanmıştır.Bu faktörlerinbirbirleriarasındadailişkiler bulunmuştur.Çalışmatemelpsikolojikihtiyaçlarvealgılananstresinintiharolasılığı ileyakındanilişkiliolduğunuortayakoymuştur. Tartışma: Araştırma sonuçları literatüre önemli katkılar sağlayabilir. Gelecekteki çalışmalarda temel psikolojik ihtiyaçlar ve algılanan stresin intihar riski ve yaşamı sürdürmeyleilişkilifaktörlerileilişkisininincelenmesifaydalıolabilir.

Objective: The aim of the study is to investigate the relationships between the importance given to reasons for living, the level of basic psychological needs satisfaction,theperceivedstresslevelandtheprobabilityofsuicide. Method: Inthestudy,SuicidalProbabilityScale (SPS),Reasons forLivingInventory (RFL),BasicPsychologicalNeedsScale(BPNS)andPerceivedStressScale(PSS)were applied, and relationships and predictability between variables were examined throughdataprovidedby334people. Results: As a result of the research, correlations and regressions between the reasons for living, the level of satisfaction of basic psychological needs and the perceived stress level with the probability of suicide were determined. These factors were also found to be interrelated. The study revealed that basic psychologicalneedsandperceivedstressarecloselyrelatedtosuicideprobability. Discussion: Researchresultsmightmakeimportantcontributionstotheliterature. In future studies, it may be beneficial to examine the relationship between basic psychological needs and perceived stress with suicide risk and life commitment factors.
Keywords: Algılanan Stres Suicide; BasicPsychological; İhtiyaçDoyumu; İntihar; İntiharOlasılığı; Needs; NeedsSatisfaction; PerceivedStress; Psikoloji, Klinik; Psikolojikİhtiyaçlar; Psychology, Clinical; ReasonsforLiving; SuicideProbability; Temel; YaşamıSürdürmeNedenleri