Türk katılım bankaları ile İran İslam bankalarının kurumsal müiterilerinin memnuniyetleri açısından değerlendirilmesi : bir uygulama - Karimpour, Hassan (My University, 2019)
İran'da son yirmi yılda, özel bankacılık sektörü ile birlikte küresel bankacılığın gelişmesi, banka müşterilerinin iç ve dış piyasalarda ihtiyaç seviyelerini artırmış ve bankacılık iş ortamında hem ciddi hem de kalıcı değişikliklere sebep olmuştur. Öte yandan yeni nesil bankacıların ortaya çıkması, özellikle bankacılıkta hizmet sektörünü çok değiştirmiştir. Temel değişikliklerden biri ise müşteri odaklı bankacılığın, ürün merkezli bankacılığın yerine geçmesidir.Bu çalışma, kurumsal bankacılık kavramının gelişim eksikliğine göre, bankacılık literatüründe, yeni bir konu sayılır. Özellikle İran bankacılık sistemini Türkiye'nin katılım bankacılık sistemi ile işlevler ve kurumsal müşterilerin memnuniyetleri açısından karşılaştırmaktadır. Bu çalışma müşteri memnuniyeti endeksi açısından mevcut modelleri tanıtmakta ve kurumsal müşteri memnuniyetini ve sadakatini etkileyen faktörleri belirleyerek sonuçta ülkedeki bankaların performanslarını artırmak için yeni gelişim önerileri sunmaktadır.Bu çalışmada, önce kurumsal bankacılığın tarihçesine değinilmiş, daha sonra doğrulayıcı faktör analizi metoduyla İran banklar ile Türkiye'nin katılım bankları incelenerek, kurumsal müşterilerin memnuniyet perspektifleri ve bankların sundukları hizmetle kıyaslanarak ölçülmüştür. Son olarak, İran müşteri kitlesinin bakış açısıyla uygun, kurumsal bankacılığın iyileşmesi için mümkün olan yollar öneri olarak sıralanmıştır.

SUMMARYDevelopment of comprehensive banking and private banks during last two decades in Iran, increased customers’ local and global requirements, so, banking industry has serious and permanent evolution. On the other hand, with new generation of banking business, enormous changes happened in services. One of the most important changes is replacing the customer focused banking with product orientation one.Due to lack of references and sources of corporate banking in banking industry concepts, this study is a new subject, especially in comparing the banking operations and customer’s satisfaction of provided services in Iran with Turkish Islamic banks. This study is designed to find the effective factors of customer satisfaction and loyalty, based on available customer satisfaction evaluations, and finally offering the new development methods to increase banks performance.First of all in this research, reviewed the history of Iranian corporate banking and Turkish Islamic banks and then compared the customer’s satisfaction due to their exceptions and banks provided services for them with Exploratory Factor Analysis method. Finally, according to Iranian customer’s point of view, offering the approachable solution to improve the corporate banking.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; customer’s satisfaction; Dini yönleri; doğrulayıcı faktör analizi corporate banking; Exploratory Factor Analysis; faktör analizi; Iran; Iranian Islamic banks; Islam; İran; İran bankaları; İslam; Kurumsal bankacılık; müşterilerin memnuniyeti; Religious aspects; Turkey; Turkish Islamic banks; Türkiye; Türkiye katılım bankaları