Aleksandr Vasilyeviç Suvorov'un hayatı ve faaliyetleri (1730-1800) - Çulha, Efe (My University, 2025)
Bu çalışmada Rusya’da II. Katerina ve I. Pavel dönemi generallerinden Aleksandr Vasilyeviç Suvorov’un hayatı ele alınmıştır. Moskova’da nispeten varlıklı bir ailede dünyaya gelen Aleksandr Vasilyeviç, babası Vasiliy İvanoviç’in oğlunun sivil hizmetlerde görev almasını istemesi sebebiyle o dönem koşullarına göre askerlik hizmetine geç yazılmasına rağmen gösterdiği azim ve başarılarıyla kendini göstermeyi bilmiştir. Ülkesine olan bağlılığı ve askerliğe olan tutkusuyla katıldığı pek çok savaş ve muharebede kazandığı zaferlerle Rusya’nın sınırlarının genişlemesinde büyük pay sahibi olmuştur. Lehistan’ın parçalanmasıyla sonuçlanan savaşlar ve 1799’da Fransa’ya karşı düzenlenen Avrupa seferiyle Batı Avrupa’nın tarihi açısından belirleyici bir figür olmuştur. Osmanlı-Rus savaşlarındaki başarıları, Kırım’ın ilhak sürecindeki rolü ve Kuzey Kafkasya’daki Nogaylar üzerine düzenlediği askerî operasyonlar münasebetiyle onun hayatı Türk tarihi açısından da büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte ülkemizde Suvorov’a dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Suvorov’un yer aldığı muharebelere dair yazılanlar ise daha ziyade Osmanlı kaynaklarına istinat etmektedir. Rusya’da Suvorov’a dair pek çok çalışma olmakla birlikte bu eserler de yalnızca Rusça kaynaklar kullanılarak kaleme alınmıştır. Konu itibariyle bu çalışma da daha ziyade Rusça belgelere dayanmakla birlikte Osmanlı arşiv belgeleri ve vakayinameler kullanılarak karşılaştırmalı bir çalışma ortaya konulmaya gayret edilmiştir.

This study examines the life of Alexander Vasilyevich Suvorov, a general from the reigns of Catherine II and Paul I in Russia. Born into a relatively wealthy family in Moscow, Alexander Vasilyevich demonstrated his determination and success despite being enlisted in military service relatively late by the standards of the time, due to his father Vasily Ivanovich’s desire for his son to serve in the civil service. With his loyalty to his country and his passion for military service, he played a major role in expanding Russia’s borders through the victories he achieved in many wars and battles he participated in. He became a decisive figure in the history of Western Europe with the wars that resulted in the partition of Poland and the European campaign against France in 1799. His successes in the Ottoman-Russian wars, his role in the annexation of Crimea, and his military operations against the Nogai people in the North Caucasus make his life of great importance in Turkish history. However, no work has been done on Suvorov in our country. What has been written about the battles in which Suvorov participated is based mainly on Ottoman sources. Although there are many studies on Suvorov in Russia, these works have also been written using only Russian sources. In terms of subject matter, this study is also based primarily on Russian documents, but an effort has been made to produce a comparative study using Ottoman archival documents and chronicles.
Keywords: 1829-1878; 1829-18786; Avrupa Suvorov; Caucasus; Crimea; Europe; History; Kafkasya; Kırım; Lehistan; Poland; Rus-Türk Savaşları, 1876-1878; Russo-Turkish Wars; Russo-Turkish Wars, 1876-1878; Suvorov; Suvorov, Aleksandr Vasilʹevich, kni︠a︡zʹ Italiĭskiĭ, 1730-1800; Tarih; Turkey; Türk-Rus Savaşları; Türkiye