Postpartum ilk 24 saatte kan kaybının değerlendirilmesinde; görsel tahmin, kan miktarının tartılması, klinik belirti ve bulgularının kullanımı - Küçükoğlu, Seda (My University, 2019)
Postpartum İlk 24 Saatte Kan Kaybının Değerlendirilmesinde; Görsel Tahmin, Kan Miktarının Tartılması, Klinik Belirti ve Bulgularının KullanımıÖğrencinin Adı: Seda KÜÇÜKOĞLUDanışmanı: Zübeyde EKŞİ GÜLOĞLUAnabilim Dalı: Marmara Üniversitesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Postpartum ilk 24 saatte meydana gelen kan kaybının değerlendirilmesinde; kanamanın görsel olarak tahmin edilmesi, kanama miktarının tartılması ve kanamaya yönelik klinik belirti ve bulguların değerlendirilmesi yöntemlerinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma 17 Mayıs 2019-10 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa vajinal doğum yapan 75 kadın ile yapılmıştır. Postpartum kanamanın değerlendirilmesinde; kanama görsel derecelendirilmiş, 24 saatteki kaybedilen kan miktarı tartılmış ve kanamaya yönelik klinik bulgular değerlendirilmiştir. Referans olarak klinikte ölçülmüş laboratuar değerleri alınmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Tanımlayıcı Anket Formu ve Hasta İzlem Formu kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalaması 25,08’dir. Kadınların çoğunun (%43,3) lise mezunu olduğu tespit edilmiştir. Gebelik haftalarının ortalamaları yaklaşık 38,37 olarak bulunmuştur. Doğum anında %25,30’nun, doğum sonu 2.saatte %4,00, doğum sonu 6. Saatte %1,30’nun, kanama miktarının şiddetli olduğu 24. saatte ise hiçbir kadının şiddetli kan kaybının olmadığı gözlenmiştir.Görsel değerlendirmenin duyarlılığı %63,seçiciliği%76 ve doğruluk oranı %73 olarak bulundu. Tartı sonuçlarına göre duyarlılık %72,seçicilik %40 ve doğruluk oranı %40 bulundu.Sonuçlar: Postpartum kanamanın değerlendirilmesinde görsel değerlendirmenin postpartum 0-1 saat için orta düzeyde geçerli olduğu benzer şekilde kanama miktarının postpartum 24.saatteki toplam miktarı için de orta düzeyde geçerli olduğu belirlenmiştir.

2.SUMMARYVisual Estimation, Blood Volume Calculation, and the Use of Clinical Symptoms and Findings in Evaluation of Postpartum Hemorrhage within the First 24 Hours after Delivery Student’s Name: Seda KUCUKOGLUSupervisor: Zubeyde EKSI GULOGLUDepartment: Marmara University, Department of Obstetrics and Gynecology Nursing Aim: The aim of this study is to compare the efficiency of the methods for visual estimation, blood volume calculation, and the use of clinical symptoms and findings in evaluation of postpartum hemorrhage within the first 24 hours after delivery. Materials and Methods: This study has been conducted with 75 women who had a vaginal birth for the first time at a training and research hospital in Istanbul between 17 Mayıs 2019-10 Haziran 2019. In evaluation of postpartum hemorrhage, a visual estimation has been made, the blood volume lost within the first 24 hours has been calculated, and the clinical findings on hemorrhage have been considered. Laboratory values found clinically have been taken as a reference. Descriptive Questionnaire Form and Patient Follow-up Form prepared by the researcher have been used in data collection. Findings: The average age of the women participated in the research is 25.08, and it has been found that 43.3% of the women are high school graduates. The mean of the gestational weeks has been found as 38.37 in average. It has been observed that the amount of hemorrhage is serious in 25.30% of the women at birth, 4% in the 2nd postpartum hour and 1.30% in the 6th postpartum hour, and that there is not any serious hemorrhage in the women in the 24th hour. Sensitivity, selectivity and accuracy rate of the visual evaluation have been found, respectively, as 63%, 76% and 73%. According to the weight results, sensitivity, selectivity and accuracy rate have been found, respectively, as 72%, 40% and 40%.Results: In visual evaluation of postpartum hemorrhage, it has been found that visual evaluation is moderate valid for the postpartum 0-1 hour, and similarly, that it is moderate valid for the total amount of the hemorrhage amount in the postpartum 24th hour.
Keywords: calculation of hemorrhage amount; clinical symptoms and findings; görsel tahmin; hemorrhage; Hemşirelik; Kadın sağlığı; kan kaybı; kanama miktarının tartılması; klinik belirti ve bulgular Postpartum; Nursing; Postpartum; visual estimation; Women’s health