İstanbul’daki reklam ajanslarında ortak çalışma ve dinlenme alanlarının mekan tasarımları - Boz, Yunus Emre (My University, 2021)
İSTANBUL’DAKİ REKLAM AJANSLARINDA ORTAK ÇALIŞMA VE DİNLENME ALANLARININ MEKAN TASARIMLARI Tarih boyunca insanların içinde yaşadıkları mekanlarla etkileşimi, insanlığın gelişmesiyle ilerlemeler kaydetmiştir. Üretim teknolojilerinin çeşitlenmesi ve sanayinin yaygınlaşmasıyla toplumlar, çalışma mekanlarında daha çok zaman geçirmeye başlamıştır. İşte geçen sürenin artması ile çalışma alanları koşullarının önemi de artmıştır. Yapılan araştırmalarla yoğun çalışma sistemlerinin arttığı günümüz dünyasında, katı kural ve kötü koşullara sahip firmaların uzun vadeli başarı elde edemediği görülmektedir. Günümüzde yaratıcılığın önemli olduğu meslek alanları başta olmak üzere birçok şirket, çalışma ortamlarının çalışanların performanslarıyla ilişkili olduğunun farkına vararak mekan tasarımlarını kullanıcı odaklı tasarım anlayışı ile kurgulamaktadır. Reklam ajansları bu bağlamda birçok iyi örneği ile karşımıza çıkmaktadır. Tez kapsamında diğer birçok meslek alanının dışında yaratıcılığın büyük önem taşıdığı reklam sektöründeki ajanslar incelenmiştir. Çalışmayı diğer çalışmalardan ayıran en önemli fark, sanat ve tasarım eğitimi almış profesyonellerin çalışma alanları ile olan ilişkisidir. Bu bağlamda reklam ajanslarında ortak çalışma ve dinlenme alanları mekan tasarımları incelenmiş ve sektördeki profesyonellerin çalıştıkları ajanslarla ilgili görüş analizleri yapılmıştır. Çalışmanın en önemli amacı, reklam ajansları mekan tasarımlarının nasıl yaratıcılığı arttıran ve çalışanların performanslarına katkıda bulunan kullanıcı odaklı mekanlar haline gelebileceğidir. Çalışmanın birinci bölümünde konuyla ilgili giriş yapılmış, ikinci bölümünde reklam ajanslarının tanımı, tarihçesi, sınıflandırılması ve ajanslarda çalışan birimlerle ilgili bilgiler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, ortak alanlarda mekan tasarımı başlığı altındaki birimlere, ortak çalışma ve dinlenme alanları tasarımlarını etkileyen faktörlere ve kullanıcı davranışlarının tasarıma etkilerine yer verilmiştir. Covid-19 salgınının ajans mekan tasarımlarına etkileri aktarılmıştır. Dördüncü bölümde, İstanbul’daki iki reklam ajansının mekan incelemeleri ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Kentte bulunan ajanslarda çalışan bireylerin ortak çalışma ve dinlenme alanlarıyla ilgili değerlendirmelerinin yer aldığı anket çalışması ve analizi yapılmıştır. Sonuç bölümünde, reklam ajansları başta olmak üzere bünyesinde ortak çalışma ve dinlenme alanları olan firmaların, bu alanlarının tasarımlarıyla ilgili hangi kriterleri baz alması gerektiği tez kapsamında elde edilen verilerle açıklanmıştır. Yapılan mekan incelemeleri ve anket analizleri özetlenmiştir. Genel kapsamda kullanıcı odaklı mekan tasarımının önemine değinilerek çalışma tamamlanmıştır.

CO-WORKING AND RESTING SPACES DESIGNS IN ISTANBUL ADVERTISING AGENCIES Throughout history, human’s interaction with the places they live in has made progress with the development of humanity. With the diversification of production technologies and the spread of industry, societies have begun to spend more time in working places. With the increase in the time spent at work, the importance of the conditions of the working areas has also increased. With the researches, it is seen that companies with strict rules and bad conditions cannot achieve long-term success in today's world where intensive working systems are increasing. Today, many companies, especially in the professions where creativity is important, realize that the working environment is related to the performance of the employees, and they construct their space designs with a user-oriented design approach. Advertising agencies come up with many good examples in this context. Within the scope of the thesis, apart from many other professions, the agencies in the advertising sector, where creativity is of great importance, were examined. The most important difference that distinguishes the study from other studies is the relationship of professionals with art and design education to their fields of work. In thiscontext, joint working and resting areas in advertising agencies were examined and opinion analyzes were made about the agencies in which the sector professionals work. The most important aim of the study is how advertising agency space designs can become user-oriented spaces that increase creativity and contribute to the performance of employees. In the first part of the study, an introduction was made on the subject, and in the second part, the definition, history, classification of advertising agencies and information about the units working in the agencies were explained. In the third chapter, the units under the title of space design in common areas, the factors affecting the design of common working and resting areas, and the effects of user behaviors on the design are given. The effects of the Covid-19 outbreak on agency space designs are explained. In the fourth chapter, space reviews and evaluations of two advertising agencies in Istanbul were made. A survey study and analysis of the evaluations of the individuals working in the agencies in the city about the common working and resting areas were conducted. In the conclusion part, it is explained with the data obtained within the scope of the thesis, which criteria should be taken as a basis for the design of these areas by companies that have joint working and rest areas, especially advertising agencies. The site investigations and survey analyzes are summarized. In general, the study was completed by emphasizing the importance of user-oriented space design.
Keywords: Çalışma mekanı=Working space; Dinlenme alanı=Resting area; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; İç mekan tasarımı=Interior design; İç mekan=Interior space; İç mimari; Pandemi ve ofis=Pandemic and office; Reklam ajansları=Advertisement agencies Ortak mekan=Common space; Vaka Çalışması=Case study