Uluslararası çevrede faaliyet gösteren işletmelerin yaşadıkları kültürlerarası iletişim sorunları - Menemencioğlu, Tuğrul (My University, 2000)
Globalleşmenin sonucunda; ülkeler arasındaki sınırlar kalkmış, farklı ülkelerdeki insanlar birbirleriyle yoğun bir ilişki içine girmiştir. Böylelikle kültürlerarası iletişimin; iş dünyasında ve uluslararası işletmecilikteki önemi kaçınılmaz hale gelmiştir. Herhangi yerel bir işletmede bile sağlıklı bir iletişim ağı kurabilmek bir çok faktöre bağlıyken, uluslararası boyutta bu faktörlerin sayısı daha da artmaktadır. Bu da kültürlerarasında sağlıklı bir iletişimin kurulabilmesini karmaşık bir hale getirmiştir. Uluslararası işletmeler, farklı kültürlerden yönetici veya çalışanların birarada bulundukları yerlerdir. Bu sebepten dolayı, ilişkilerinde iletişim sorunu yaşamaları son derece doğaldır. Uluslararası işletmelerde, kültürlerarası iletişim sorunu yaşamanın bir çok önemli nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden en önemlisi, kültürel farklılıklardır. Kültür kavramı içindeki; değer, sosyal davranış, karar verme alışkanlıkları, milliyetçilik duygusu vb. bir çok öğe, iletişim sürecini etkiyebilmektedir. Dil farklılıkları, algılamada yaşanan kültürel engeller, sözsüz iletişim engelleri, çalışma ve yönetim biçimlerinde yaşanan farklılıklar, kültürlerarası iletişim sorunlarının diğer nedenlerindendir. Uluslararası işletmelerin bu sorunları yaşamaması için bazı önlemleri alması gerekmektedir. Bu önlemler; işletme bazında alınabilecekler ve bireysel bazda alınabilecekler olmak üzere ikiye ayrılır. Uluslararası işletmeler; çalışanlarına ve yöneticilerine verecekleri kültürel ve dil eğitimleri ile kültürlerararası iletişim sorunlarının önüne geçebilirler. Bununla birlikte telefon, faks, toplantı vb. geri dönüşüm sistemlerini de geliştirmekte etkili bir yöntemdir. Tek başına işletmenin alacağı önlemler, sorunları çözmede yetersiz kalabilir. Çalışan veya yöneticilerin de bireysel olarak bazı kurallara dikkat etmeleri gerekmektedir. Karşısındaki kişiyi dikkatle dinleme, kendini onun yerine koyabilme (enpati), açık ve net konuşma, görüşme kurallarına dikkat bu kuralların en önemlileridir.

As a result of globalization the boundaries between countries have been got up and people who live in different countries have been got into intensive relationship in each other. Thus, the importance of cross-cultural communication in business world and international business has become inevitable. A right communicaton network needs many factors in an any national company. When you try to do it in international company, the factors will increase. So this makes the right communication in cross-cultures very complex. International companies are the places that many workers and managers whom are from different cultures stand together. From this reason, it's very natural to live communication problems in their relationships. In international companies, there are many important reasons for living cross-cultural communication problems. The most important reason is cultural differences. The culture concept has mant elements such as value, social attitude, decision making habits, the sense of nationalizm, etc… These elements can effect communication process. In the other reasons of cross-cultural communication problems we can talk about language variations, cultural barriers in perception, barriers of body language and differencies in style of management and working. International companies must take some measures in order to not to live these problems. These measures are seperated in two. The first one is the measures which can be taken in company. The second is the measures which human can take by himself. International companies can prevent cross-cultural communication problems by giving cultural and language trainings to their workers. In addition to this; telephone, fax, meetings, etc. are effective ways in order to develop feedback systems. Only the first measure can be insufficient in solving the problems. Workers or managers must take care about some rules. Listening to a human, empathy, clear talking are the most important rules.
Keywords: Genel yönetim; İletişim; İŞLETMELERDE İLETİŞİM; Yürütmenin yönetimi