Örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgüt içi çatışma arasındaki ilişki: Sağlık sektörü uygulaması - Güler, Belgin (My University, 2010)
tsel Vatandaşlık Davranışı, Örgüt İçi Çatışma, Çatışma ÖZET ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI VE ÖRGÜT İÇİ ÇATIŞMA ARASINDAKİ İLİŞKİ Sağlık Sektörü Uygulaması Çalışmanın amacı, örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD) ile örgüt içi çatışma arasında bir ilişkinin olup olmadığının test edilmesidir. Araştırmanın verileri, Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı beş ayrı hastanede anket yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışlarını ölçmek amacıyla kullanılan ölçek, Organ’ın tanımladığı beş boyutu içeren, Podsakoff ve MacKenzie (1990) tarafından geliştirilen, yurt içi ve yurt dışında da birçok araştırmacı tarafından kullanılan 23 soruluk ölçektir. Örgüt içi çatışmaların yoğunluğunu ölçmek için ise Rahim (1983) tarafından geliştirilen “Örgütsel Çatışma Envanteri I” (ROCI-I) 21 soruluk ölçek kullanılmıştır. Değerlendirmeye alınan anket sayısı toplam 292 adettir. Elde edilen veriler SPSS 16.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Araştırmada örgütsel vatandaşlık davranışının Özgecilik, Nezaket, Centilmenlik, Vicdanlılık ve Sivil Erdem boyutları ile örgüt içi çatışma şekilleri olan kişisel çatışma, grup içi çatışma ve gruplar arası çatışma arasındaki ilişki korelasyon analizi sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak tüm boyutlar arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Bu sonuca göre sağlık çalışanlarının ÖVD boyutlarını sergilemeleri ile örgüt içi çatışma şekillerini göstermelerinin aynı derecede birbiriyle ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Organizational Citizenship Behovior, Organizational Conflict, Conflict

THE RELATIONSHİP BETWEEN ORGANIZATIONAL CITIZENSHIP BEHAVIOR AND ORGANIZATIONAL CONFLICT AN APPLICATION IN THE HEALTH SECTOR The aim of the study is to perform an analysis about whether relevance between organizational citizenship behavior (OCB) and organizational conflict is present. The data of the study has been acquired by applying survey method in five different hospitals all of which are functioning under the scope of Turkish Ministry of Health in İstanbul. Being developed by Podsakoff and MacKenzie (1990), the scale that has been used to measure the organizational citizenship behavior of the employees consists of 23 questions and is widely used throughout the world by many researchers. Also, consisting of 21 questions and developed by Rahim (1983), “The Rahim Organizational Conflict Inventory I (ROCI-I)” has been used to measure the intensity of organizational conflicts. Aggregate number of surveys that have been evaluated is 292. Acquired data has been analyzed on SPSS 16.0 statistics software. The relationship between the dimensions of organizational citizenship behavior such as Altruism, Courtesy, Sportsmanship, Conscientiousness and Civic Virtue, as well as its organizational conflict forms such as personal conflict, in-group conflict, an inter-group conflict is evaluated in compliance with the correlation analysis results. As a consequence, a logical relevance between all the dimensions was observed. According to this result, a finding has been reached involving the fact that, exhibition of OCB dimensions by the employees is relevant to the way of organizational conflicts they show.
Keywords: Çatışma; Örgüt İçi Çatışma; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı