90’lar Türkiye’sinde rock müzik alt kültürünün basına yansıması ve popüler kültüre evrilmesi - Baksi, Batıkan (My University, 2023)
Bu tez çalışması; alt kültürlerin basına nasıl yansıdığına yanıt aramak için hazırlanmıştır. 1968’den itibaren “ötekilerin müziği” olarak da adlandırılan ve dünya genelinde hatrı sayılır bir kitleye de ulaşan rock müzik üzerinden hazırlanan bu çalışma; 1990’lar Türkiye’sinde rock müziğin özellikle yazılı basında nasıl algılandığına dikkat çekmektedir. Çoğu alt kültürde olduğu gibi ötekileştirilmekten ve şeytanlaştırılmaktan kendini kurtaramayan rock müzik dinleyicileri, Türkiye’de kendi seslerini duyurabilmek için büyük mücadeleler vermiş, isyanlarını başta ailelerine daha sonra ise otoriteye kabul ettirmek için kendi komünlerini oluşturmuşlardır. 90’lı yılların başlamasıyla büyük bir pop müzik patlamasıyla karşılaşan Türkiye, popüler kültürün ve Amerikanlaşmanın da etkisiyle popüler olmayan çoğu kültüre “öteki” gözüyle bakmış, bu basına da aynı şekilde yansımıştır. Özellikle 90’lı yılların sonunda “satanizm” akımıyla bağdaştırılan rock müzik alt kültürü, çoğu zaman basının olumsuz yönlendirmeleriyle karşılaşsa da müzik yayıncılığının gelişmesi ve bağımsız müzik kanallarının artmasıyla biraz da olsa popüler kültüre doğru evrilmeye başlamıştır. Her ne kadar ötekileştirilse de, basının ilgisini her fırsatta çeken rock kültürü; gerek görsel gerekse de yazılı basında kendisine yer bulmakta, köşe yazarlarının olumlu-olumsuz yorumlarıyla da karşılaşmaktadır. İşte bu çalışma özellikle 90’lar Türkiye’sinde basının alt kültür kavramına nasıl baktığını incelemekte, 90’ların rock müzik alt kültürünün faaliyetleri ve bu faaliyetlerin basına nasıl yansıdığını, 90’ların sonlarından itibaren medyanın rock müziği nasıl popüler bir kimliğe evirdiğini ortaya koymaktadır.

This thesis work; It has been prepared to find an answer to how subcultures are reflected in the press. This work, which is prepared on rock music, which is also known as the music of the others since 1968 and has reached a considerable audience all over the world; perceived in the 1990s it is remarkable how the written press in Turkey, especially rock music. Most away as in the subculture marginalized and unable to extricate himself from the demonization of rock music listeners in Turkey attached great struggle to make their voices heard, then the families especially the rebellion have created their own communes to impose authority. 90s pop music faced with a huge explosion with the onset Turkey, the most unpopular with the impact of popular culture and the Americanization of culture mania others have looked upon, it is reflected in the same way to the press. Especially at the end of the 90's, the rock music subculture, which was associated with the satanism movement, often encountered negative pressures, but with the development of music publishing and the increase of independent music channels, it started to evolve into popular culture. Although it is marginalized, rock culture attracts the attention of the press at every opportunity; It finds a place for itself in both visual and print media, and encounters positive and negative comments from columnists. This works especially 90 in examine how see the subculture of the press in Turkey, how the activities of the '90s rock music subculture, and then these activities are reflected from the late' 90s media rock music, how reveals that inverting a popular identity.
Reflection of rock music sub culture to the press and evolution to popular culture in 90's Turkey
Keywords: Alt Kültür; History and Criticism; Media; Medya Sub-Culture; Popular culture; Popüler kültür; Rock music; Rock Music in Turkey; Rock müzik; Tarih ve Eleştiri; Turkey; Türkiye; Türkiye’de Rock