Kadınlarda uterin fibroid semptomlarının yaşam kalitesi üzerine etkisi - Cengiz, Burcu (My University, 2011)
1. ÖZET Araştırma myoma uteri tanısı almış kadınların yaşam kalitesini ölçen ' Uterine Fibroid Symptom and Quality of Life' - ' Myoma Uteri Semptom ve Yaşam Kalitesi Ölçeği' nin Türk toplumu için geçerlilik ve güvenirliliğini belirlemek ve myoma uterili kadınların yaşam kalitesini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve metodolojik bir çalışma olarak planlanmıştır. Veriler 04.10.2010- 01.06.2011 tarihleri arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği‟ne başvuran 245 kadından toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Obstetrik ve Jinekoloji Tanılama Formu , Short Form-36 ve Myoma Uteri Semptom ve Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Geçerlik güvenirlik çalışması kapsamına alınan 185 kadına, ölçeğin zamana göre değişmezliğini test etmek amacıyla 4 hafta sonra Myoma Uteri Semptom ve Yaşam Kalitesi Ölçeği tekrar uygulanmıştır. Test- tekrar test puanları arasındaki güvenirlik katsayısı r = 0.99 olarak, pozitif yönde, çok güçlü ve istatiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı için yapılan analizde Cronbach alfa güvenirlik katsayısı tüm ölçek için 0.97 olarak bulundu. Ölçeğin tümünün toplam puan ortalaması ve standart sapması 60.55± 22.14 olarak saptanmıştır. Myoma Uteri Semptom ve Yaşam Kalitesi Ölçeği‟nin Türk toplumu için, myoma uterili hastaların yaşam kalitesini ölçmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. Kadınların % 37.1‟inin kanama nedeni ile hastaneye başvurduğu, %40.8‟inin şikayetlerinin 0-6 ay süredir devam ettiği, % 62.4‟ünün hemoglobin ve hematokrit değerlerinin düşük olduğu, % 42‟sinin annelerinde myoma uteri öyküsü olduğu,% 35.1‟inde myomektomi/ histerektomi öyküsü olduğu, %42.9‟unda idrar kaçırma şikayeti olduğu saptanmıştır. Kronik hastalığı, idrar kaçırma şikayeti olan, hemoglobin değerleri düşük olan kadınların MUSYKÖ‟ne göre yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. erlik, güvenirlik, myoma uteri, yaşam kalitesi 2.

The Effect of Uterine Fibroid Symptoms on Quality of Life in Women Research was designed as a descriptive and methodological in order to determine ' Uterine Fibroid Symptom and Quality of Life' - ' Myoma Uteri Symptom and Quality of Life Scale' which measures the quality of life of women diagnosed with myoma uteri, the validity and reliability of the Turkish society and in order to determine the quality of life of women with myoma uteri study. 245 women which is admitted to Department of Obstetrics and Gynecology, GATA Haydarpasa Training Hospital were collected at 4 September 2011 and 1 June 2011. As a means of data collection, Obstetrics and Gynecology Diagnostic Form, Short Form-36 and Myoma Uteri Symptoms and Quality of Life Scale were used. Validation of the reliability study of 185 women were included, in order to test re-applied to Myoma Uteri Symptoms and Quality of Life Scale according to the time invariance of the scale after 4 weeks. Test-retest reliability coefficient was r = 0.99 between the scores, the positive direction, very strong and statistically significant relationship was found to be at an advanced level. Cronbach's alpha reliability coefficient for internal consistency of the scale in the analysis were found to be 0.97 for all scales. The scale total score and the standard deviation of all determined as 60.55 ± 22.14. Uteri Myoma Symptoms and Quality of Life Scale for Turkish society, to measure the quality of life of patients with myoma uteri were found to be valid and reliable tool. '37.1% of women admitted to hospital due to bleeding, 40.8% of women complaints continued for 0-6 months, 62.4% of women have low hemoglobin and hematocrit values, 42% of women are mothers of a history of myoma uteri, 35.1% of women have history of myomectomy / hysterectomy, 42.9% of women have incontinence' was found. According to MUSYKÖ, women who have chronic disease, suffer from urinary incontinence, and have low hemoglobin values were found to be lower the quality of life. Key words: myoma uteri, healt quality, reliability, validity.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Yaşam Kalitesi