İstanbul gazetelerinde yayınlanan siyasi hatıraların kataloğu (1928-1950) - Aşıcı, Volkan (My University, 2020)
Bu araştırma 1928-1950 yılları arasında İstanbul gazetelerinde yayınlanmış siyasi hatıraların kataloğunu, ulaşılabilen kaynakların ışığında ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın kapsamındaki tarih aralığı, İstanbul gazetelerinde yayınlanan hatıratın yoğun olduğu ve önemli yayınların yapıldığı dönemdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşamış siyasi karakterlerin ve tanıkların ekseriyetinin araştırma kapsamındaki yıllarda hayatta olması, yazılanların doğruluğunun teyidi açısından bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Biyografi olarak yazılmış, hatırat ölçüsünde bilgi taşıyan tefrikalar da ikincil olarak değerlendirildi. Çalışmanın bir diğer amacı gazetelerde tefrika edilmiş hatıraların bir süre sonra kitap olarak yayınlanırken deformasyona, ideolojik değişikliklere ve tahribata uğramasındaki karışıklıkları ortadan kaldırmaktır. Diğer yandan tefrika yazımı edebî bir tür olarak değil tarihsel bağlamda değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada hatırat yazarlarının bir kısmı müstear isim (mahlas) kullandığı için bu müstear isimlerin kim oldukları çeşitli kaynaklardan tespit edilip bu konudaki karışıklıklar giderilmeye çalışılmıştır. Fotoğraflı olan tefrikalar, şablonun açıklama kısmında (fotoğraflar ile) şeklinde belirtilmiştir.

This research aims to reveal the catalog of political memories published in Istanbul newspapers between 1928-1950 in the light of available sources. The date range covered by the study is the period when memoirs published in Istanbul newspapers were intense and important publications were made. The fact that most of the political characters and witnesses who lived in the last years of the Ottoman Empire and the first years of the Republic were alive in the years covered by the research makes this study important in terms of confirming the accuracy of the writings. Serials, written as biographies and carrying information as memorabilia, were also considered – in the secondary. Another aim of the study is to eliminate the confusion in the deformation, ideological changes and destruction of the memories serialized in newspapers when they are published as a book in the future. On the other hand, serial writing has been evaluated not as a literary genre but in a historical context. Since some of the memoirs writers used pseudonym (pen name) in the study, to eliminate the confusion about this issue, these pseudonyms were clarified through various sources and authors were disclosed. The serials with photographs are specified in the description part of the template (with photographs).
Keywords: Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cum. Bşk., 1, 1881-1938; Atatürk, Mustafa Kemal, President of the Republic of Turkey 1, 1881-1938; Atatürkçülük; Biography; Biyografi; Catalogue; Feuilleton; Gazete Political; Gazeteler; Hatıra; Istanbul; İstanbul; Katalog; Kemalism; Memoir; Newspaper; Newspapers; Siyasi; Tefrika