Siyasal iletişimde sosyal medyanın yeri: Twitter bağlamında 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde adayların sosyal medya kullanımı - Güler, Aslı Burcu (My University, 2016)
SİYASAL İLETİŞİMDE SOSYAL MEDYANIN YERİ: TWİTTER BAĞLAMINDA 2014 TÜRKİYE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SÜRECİNDE ADAYLARIN SOSYAL MEDYA KULLANIMI Siyasal iletişim, siyasal kurumların sadece seçim dönemi ihtiyaç duydukları iletişim etkinliklerinden değildir, süreklilik isteyen bir olgudur. Nasıl ki pazarda yer alan işletmelerin ürünlerini satmak için rakiplerinden farklılaşması gerekiyorsa siyasal rekabette de partiler, seçmenleri etkilemek için kendilerini üstün kılacak farklılığı ortaya koymak durumundadırlar. Bu nedenle, bir adayın seçmenleriyle etkileşim halinde olması, kendini tanıtması, rakipleriyle kendisi arasında fark yaratması ve özellikle de seçimi kazanmak için gerekli olan aday imajını oluşturabilmesi için siyasal iletişim tekniklerine başvurması gerekir. Günümüzde internet ağı küreselleşme yaklaşımıyla tüm oluşumları birbirine bağlayarak dünyayı global köy haline getirmiştir. Yeni medya, geleneksel medya araçlarına oranla çok daha kısa sürede geniş kitlelere ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bu imkân sayesinde internet, başta siyaset alanı dahil olmak üzere eğlence, haberleşme ve ticaret yöntemleri gibi birçok alanda insanların alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirmiştir. 2004 yılında kullanılmaya başlayan, ikinci nesil internet hizmetleri -toplumsal iletişim sistemleri, vikiler, iletişim araçları- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa paylaşarak yarattığı sistem, Web 2.0 olarak tanımlanmaktadır. Web 2.0 kavramı ile beraber internet, siyasal partiler tarafından özellikle de seçim kampanyaları döneminde siyasal iletişim aracı olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır. Sosyal medya siyasi partilerin seçmen kitlesi ile buluşmasına aracılık eden önemli bir mecradır. Bu çalışmada, sosyal medyanın sağladığı olanakların siyasal iletişim yönünden ne doğrultuda kullanıldığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Web 2.0 diye tanımlanan yeni iletişim araçlarının en yaygın uygulamaları olarak sosyal medyanın siyasal iletişim sürecinde kullanılmasını konu edinen bu tez çalışmasında; siyasal iletişim kavramı sosyal medyanın getirdiği yenilikler bağlamında incelenmiş, ülkemiz 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterilen siyasi kimlikler tarafından sosyal medyanın ne şekilde kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. yasal İletişim, Halkla İlişkiler, Sosyal Medya, İnternet, Twittter.

THE ROLE OF SOCIAL MEDIA IN POLITICAL COMMUNICATION: USE OF SOCIAL MEDIA BY CANDIDATES IN 2014 PRESIDENTIAL ELECTION IN TURKEY WITHIN THE CONTEXT OF TWİTTER Political communication is not one of the communication activities that are needed merely during an election period, but a conception requiring continuity. Just as the businesses in a market have to differentiate in order to sell their products, so too the parties in political competition have to put forth the differences that make them superior in order to influence their electorate. Therefore, candidates should employ the political communication techniques for the purpose of being in interaction with their electorate, introducing themselves, creating a difference between the rivals and themselves, and particularly creating successful candidate images to win the elections. Today the Internet has transformed the world to a global village by linking all formations with each other. When compared with traditional media, new media provides an opportunity to reach masses in a shorter period of time. With this opportunity, the internet has changed the habits in societies in many ways in such as entertainment, communications and business methods. Introduced in 2004, the system which was created by the internet users as a result of sharing the second generation internet services –social communication systems, wikies and several means of communication- is defined as Web 2.0. Along with the concept of Web 2.0, internet is used extensively by political parties as a political communication tool especially during election campaigns. Social media acts as an important mediator that political parties meet with voters. This study aims to examine how social media practices are used in political communication. Web 2.0 is described as the most common applications of new communications tools. The thesis which deals with the use of social media in political communication process; accordingly the concept of political communication was examined in the context of innovations about social media, how social media is used by politicians who nominated for the 2014 Presidential Election of Turkey. Therefore, being the most common application of new means of communication defined as Web 2.0, the use of social media in political communication is the focus of this study. In this sense, the concept of political communication with regard to the innovations brought about by social media and how social media was utilized by the political figures nominated for the 2014 Presidential Elections have been analyzed. Key Words: Political Communication, Public Relations, Social Media, Internet, Twitter.
Keywords: İletişim; Siyasi yönler; Sosyal medya; Türkiye