Ege Denizindeki yetki alanlarının sınırlandırılması konusunun Türkiye’nin AB’ye katılımı bakımından incelenmesi - Uçar, Mustafa (My University, 2019)
Ege Denizi yetki alanlarının sınırlandırılması Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır çözülemeyen bir sorun olmuştur. Lozan Barış Antlaşması ile kurulmaya çalışılan denge zaman içerisinde bozulmuş ve taraflar arasında zaman zaman gerginlikler yaşanmıştır. Ege Denizi’nin kendine özgü yapısı, çok sayıda irili ufaklı adaların bulunması, Yunanistan’ın egemenliğinde olan adaların Türk kıyılarına daha yakın olması ve bazı adaların egemenliğinin halen tartışmalı olması gibi durumlar Ege Denizi’nde karasuları ve kıta sahanlığının sınırlandırılması konusunda tarafların anlaşmaya varamamasına neden olmuştur. Taraflar arasındaki bu uyuşmazlık, her iki tarafın da Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreçlerinin başlamasıyla farklı bir boyut kazanmıştır. Ayrıca özellikle Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne üye olması sonrasında Avrupa Birliği’nin de ilgi odaklarından birisi haline gelmiştir. Çalışmamızda Ege Denizi’nde karasuları ve kıta sahanlığının sınırlandırılması sorunları incelenecektir. Ayrıca taraflar arasındaki uyuşmazlığın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine olan yansımaları ele alınacaktır.

Delimitation of maritime jurisdiction of the Agean sea is a problem between Turkey and Greece which remained unsolved for years. The balance that was tried to be established by the Lausanne Peace Treaty deteriorated over time and there were tensions between the parties from time to time. Conflicting cases such as the unique structure of the agean sea, abundance of large and small islands in Agean sea, geographic proximity of the Greek islands to Turkish coast and contentious sovereignty over certain Agean islands caused the parties to fail to reach agreement about the delimitaion of the territorial waters and continental shelf in the Aegean Sea This disagreement between the parties gained a different aspect when the accession process of both parties to the European Union started. Moreover especially after Greece's accession to the European Union it became one of the key topics of the European Union. In our study, the problem of delimitation of territorial waters and the continental shelf in the Aegean Sea will be examined. In addition the reflection of the dispute between the parties on Turkey's accession process to the European Union will be scrutinised.
Keywords: Aegean Sea; Avrupa Birliği; Avrupa Birliği-- Hukuk; Continental Shelf Dispute; Ege Denizi; European Union; Karasuları Sorunu; Kıta Sahanlığı Sorunu; Law; Territorial Sea Dispute