Çocuk edebiyatında okuma kültürü ve kütüphane algısı: Daniel Kirk'ün Kütüphane Faresi serisi örneği - Fakıoğlu, Özge Ülkü (My University, 2024)
Okuma kültürü, bireylerin düzenli olarak okuma alışkanlığı kazanmalarını, okuma sürecini bir keyif ve ihtiyaç olarak görmelerini, okuduklarını anlamlandırabilmelerini ve bu bilgileri yaşamlarına entegre edebilmelerini ifade eder. Bu kültür, erken yaşlardan itibaren şekillenmeye başlar ve yaşam boyu devam eder. Okuma kültürü, bireyin sadece bilgi edinme amacıyla değil, aynı zamanda kendini geliştirme, hayal gücünü besleme, farklı bakış açıları kazanma ve estetik bir zevk elde etme amacıyla okuma alışkanlığını sürdürmesi anlamına gelir. Daniel Kirk tarafından yazılan ve resimlenen Kütüphane Faresi serisi, hem çocuk edebiyatının temel unsurları hem de kütüphane bilimi açısından değerlendirilmiştir. Serinin metinleri ve görselleri, doküman inceleme ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak detaylı olarak incelenmiştir. Nitelikli bir çocuk edebiyatı eseri olan Kütüphane Faresi serisinin çocukların okuma kültürünü geliştirmesi ve kütüphanelere karşı olumlu bir algı kazandırması açısından başarılı bir çalışma olduğu tespit edilmiştir.

Reading culture refers to individuals gaining the habit of reading regularly, seeing the reading process as a pleasure and a need, being able to make sense of what they read, and being able to integrate this information into their lives. This culture begins to take shape from an early age and continues throughout life. Reading culture means that an individual continues to read not only for the purpose of gaining information, but also for the purpose of self-development, feeding their imagination, gaining different perspectives, and obtaining aesthetic pleasure. The Library Mouse series, written and illustrated by Daniel Kirk, has been evaluated in terms of both the basic elements of children's literature and library science. The texts and visuals of the series were examined in detail using document review and content analysis methods. It has been determined that the Library Mouse series, which is a qualified work of children's literature, is a successful work in terms of developing children's reading culture and giving them a positive perception towards libraries.
Keywords: Children's books; Children's libraries; Chilren's literature, Turkish; Çocuk edebiyatı, Türk; Çocuk kitapları; Çocuk kütüphaneleri; Kütüphane algısı; Kütüphane Reading culture; Library; Library perception; Okul kütüphaneleri; Okuma alışkanlığı; Okuma kültürü; Reading interests; School libraries; Turkey; Türkiye