Yabancı Okullarda Kızların Din Eğitimi (Arnavutköy Amerikan Kız Koleji örneği) - Köse, Ayşe (My University, 2003)
AMERİKAN KIZ KOLEJİ'NDE DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ Türk eğitim tarihimizi etkileyen en önemli oluşumlardan biri de Amerikan misyonerliği hareketi ve bu hareket içerisinde yer alan okullar dizgesidir. Klasik metotları içeren eğitim-öğretim yapısını terkeden Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminde Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nin ayrı bir önemi vardır. Söz konusu kurum, Amerika'nın yurtdışında açtığı ve en uzun yaşayan ilk kız koleji ünvanına sahiptir. Özellikle Türk toplumunun elit ailelerinin kızlarını eğitmesi yönüyle dikkat çekmektedir. Böylesi bir kurum, farklı açılardan farklı hipotezler doğrultusunda incelenmelidir. Çok yönlü incelenmesi bağlamında din eğitimi ve öğretiminin ele alınması farklı açılımlar kazandıracaktır. Seküler eğitim kurumularının ilk örneklerinden olan bu koleje yönelik açılımlar din eğitimi-öğretimi metodolojisi ile sınırlı olmayıp Türk kadınlarının sosyal yaşantısının incelenmesine de ışık tutacaktır. Name and Surname: Ayşe Köse Field: Teology Programme: Religion Education Supervisor: Doç. Dr. Yaşar Fersahoğlu Degree Awarded and Date: Master - June 2003 nority and Foreign Schools, Protestansizm and Protestant Education, American Missionary, History of American Board (A.B.C.F.M.), History of Arnavutköy American College for Girls and Religion Education in ACG.

AMERİCAN COLLEGE FOR GİRLS'S RELIGION EDUCATION AND INSTRUCTION One of the formation that effected Turkish education history is American missionary movement and the range of schools was placed in this movement. In Ottoman Empire and Turkish Republic education system that was abandoned classical methods, American College for Girls has an differently importance. This institution was founded as an the first girls college at abroad by America. Especially, her aim is attractive as an institution present good education to the elite families' girls' in the Turkish society. The institution like this have to be study through different directions. Religious education and instruction in American Kollege for Girls would have been acquire some developments. This college that is the first secular institution has developments don't limited to religios education and instructions, and would give a strong light through the study of Turkish women's social life.
Keywords: Azınlık Okulları_Türkiye; Din Eğitimi