Birleşik zamanlı fiillerin zaman dışı anlatımları - Güler, Esra Birsen (My University, 2006)
Yaptığımız çalışmada “basit zaman ve birleşik zaman mefhumlarının farkları nelerdir, birleşik zamanlı yapıların zaman dışı anlatımları var mıdır?” sorularına cevap aranmıştır. Araştırma sorusunu cevaplamak için birleşik zaman kuran {-(y)DI} ve {-(y)mIş} biçimbirimlerinin farklı zaman, tarz ekleriyle birleşerek oluşturduğu birleşik zamanlı yapıların anlatımı tespit edilmiştir. Bu anlatımların tespitinde Türkiye Türkçesinde yazılmış farklı türlerden seçilmiş edebî eserlerden yararlanılmıştır. Eklendiği fiile aynı manayı kattığı iddia edilen yapıların arasındaki farklar çeşitli örnek cümlelerin incelenmesi, konu ile ilgili kaynakların taranması sonucu elde edilmiştir. Bu yapılar arasında tespit edilen farklara dair uzman görüşü alınmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular ışığında birleşik zamanlı yapıların zaman dışı anlatımı, bu yapıların basit zamanlı yapılardan farkı tespit edilmiş ve bu yolla araştırmanın amacı gerçekleştirilmiştir.

In this study, an answer is searched to the questions what differences are there between simple and perfect tense concepts, is there a narration of perfect structures out of tense? To answer the research question, the narration of perfect tense structures which are formed with {-(y)DI} and {-(y)mIş} form units are formed by uniting suffixes in different tenses and sorts are established. Establishing these narrations, different type of literary works chosen, written in Turkey Turkish are used. The differences between the structures that claimed to add the same meaning to the verb, are obtained by examining various example sentences and searching the related sources. Opinion of an expert is taken about the established differences between these structures. As a result, in the light of the findings that are obtained in perfect tense structures out of tense narration, a difference is established from simple tense structures and by this way the aim of the research is obtained.
Keywords: Filler; Türk Dili_Gramer